AMSTERDAM – Sony voegt een nieuwe compactcamera met verwisselbare lenzen aan zijn NEX-serie toe. De NEX-C3 is volgens Sony de kleinste en lichtste digitale camera met verwisselbare objectieven totnogtoe.

Ten opzichte van zijn voorganger, de NEX-3, zijn bij de C3 kleinere schakelingen gebruikt, die het gewicht met 6 procent indammen, aldus Sony. De camera weegt daarmee 225 gram.

Ook zegt Sony de beeldkwaliteit, functies en handzaamheid van het toestel te hebben verbeterd. De camera schiet foto’s van 16,2 megapixels en kan video’s vastleggen in HD (720). De NEX-C3 kan 3D-panoramafoto’s maken en is verrijkt met een aantal creatieve filters.

Fotojargon
Ook het cameramenu is onder handen genomen. Fotojargon is waar mogelijk uit de interface geweerd, aldus Sony, en vervangen door begrijpelijkere termen. Zo rept de camera niet meer van ‘diafragma’, maar van ‘wazige achtergrond’.

Daarnaast zegt Sony de batterijprestaties met 20 procent verbeterd te hebben ten opzichte van de NEX-3. Hierdoor zouden op een volle batterij 400 foto’s kunnen worden gemaakt.

De Japanse fabrikant brengt de camera in augustus naar Nederland. De NEX-C3 zal verkrijgbaar zijn in twee kleuren en in drie verschillende pakketten met diverse lenzen. De prijzen beginnen bij 580 euro.