AMSTERDAM – Een 13-jarige jongen uit Engeland heeft een deurbel uitgevonden die inbrekers voor de gek moet houden als bewoners van huis zijn. Als er aangebeld wordt, kan de bewoner via een mobiele telefoon doen alsof hij of zij thuis is.

De deurbel, genaamd Smart Bell, heeft een ingebouwde SIM-kaart en maakt gebruik van techniek die ook voor normale mobiele telefoons wordt gebruikt.

Tien seconden na een druk op de deurbel wordt er een signaal naar de telefoon van de bewoner afgegeven. Via de telefoon staat de bezoeker zijn gast te woord die bij het huis staat.

Met hulp van  ingebouwde geluidjes wordt de illusie gewekt dat de bewoner gewoon thuis is. Inbrekers bellen vaak eerst even aan om te kijken of iemand thuis is. Dankzij de Smart Bell worden ze hierdoor nu afgeschrikt.

Videogames

De jonge uitvinder van de Smart Bell, Laurence Rook, heeft al 20.000 eenheden verkocht aan telecomgigant Commtel Innovate en staat op het punt ook een deal te sluiten met ander, nog onbekend bedrijf voor 25.000 stuks.

De 13-jarige Rook zal dan 250.000 pond rijker zijn. "Dat zijn een hele hoop videogames," is zijn reactie in de Britse krant Daily Mail.

Bezorging

De uitvinding is in de eerste instantie gemaakt voor bezorgers van pakketjes. "Mijn moeder vond het vervelend dat er steeds pakketjes werden achtergelaten terwijl ze niet thuis was," legt Rook uit. Via de Smart Bell kan de bewoner nu instructies geven aan bezorgers wat te doen met het pakketje.

Rook zegt dat hij pas tijdens het maken van de deurbel zich realiseerde dat het ook geschikt is voor het afschrikken van inbrekers.