AMSTERDAM – De Samsung Galaxy S II heeft veel weg van zijn voorganger. Het toestel ziet er slechts iets anders uit en is iets dunner. De snelheid valt wel meteen op. De ervaring met een Galaxy S II is dan ook wezenlijk anders dan die met een Galaxy S.

In januari van dit jaar had Samsung ruim tien miljoen exemplaren van de Galaxy S verkocht. Het toestel was daarmee een enorm succes voor het bedrijf.

Het nadeel van een succesnummer is de opvolger. Deze moet voldoen aan hoge verwachting. Ook bij de eerste ervaring met de Galaxy S II lijkt het toestel wat tegen te vallen in vergelijking met de voorganger. Wat is er nu echt verbeterd?

Uiterlijk

Het toestel heeft een iets meer hoekige vorm, maar ziet er verder bijna identiek uit. De telefoon is bovendien iets dunner, maar dat scheelt slechts een paar millimeter en ook het gewichtsverlies is niet schokkend.

Toch resulteert de optelsom van een aantal kleine wijzingen in dit geval in een veel betere ervaring. Het iets lichtere gewicht maakt het vasthouden van het apparaat toch een stuk aangenamer, mede door de ruwere achterkant.

Bovendien kunnen kleine wijzigingen in theorie groots uitpakken in praktijk. En waarom het uiterlijk van een enorm populair toestel wijzigen als dat niet nodig is? Waarom een gok nemen als de makkelijke manier waarschijnlijk ook tot succes leidt. Want ook de Galaxy S II lijkt, afgaand op de voorbestellingen, een succesnummer te worden.

Plastic

Het enige grote nadeel is dat het nieuwe toestel nogal breekbaar aanvoelt. Het toestel zelf is stevig, maar voelt door het gebruik van een plastic omhulsel nogal goedkoop aan. Het sluit totaal niet aan bij de ervaring die men krijgt bij het gebruik van de telefoon.

Het eigen systeem van Samsung dat het bedrijf over Google Android heeft heen gegooid is voor sommigen een pluspunt vanwege het aanbieden van andere applicaties en widgets. Zo voegt Samsung in de nieuwe versie een aantal hubs toe, een soort verzamelplekken voor bijvoorbeeld alle sociale applicaties.

Aan de andere kant kan het systeem Android vertragen en zorgt het er sowieso voor dat updates aan het systeem van Google langzamer kunnen worden doorgevoerd.

Snelheid

Een kniesoor die daar op let als je voor het eerst aan de slag gaat met de telefoon. Zo is het toestel beduidend sneller dan zijn voorganger. Waar de Galaxy S nog regelmatig vastliep of haperde bij het gebruik van zware apps of veel apps, loopt alles bij de Galaxy S II heel soepel.

De snelheid, dankzij de 1,2 Ghz dual-core processor, is het grootste pluspunt van het toestel. Het is voor Samsung het eerste dual-core toestel en is momenteel een van de snelste smartphones op de markt.

Een ander pluspunt is de batterijduur die vergeleken met de voorganger flink verbeterd is. Ook de kwaliteit van het Super Amoled Plus-scherm is beduidend beter dan bij de Galaxy S. Zo is het beeld helderder en scherper.

Samsung Galaxy S II