'Fabrikanten kunnen vraag gadgets niet bijbenen'

AMSTERDAM – Er zijn problemen met de productie van onderdelen voor tablets, computers en smartphones door een tekort aan werknemers en materialen. Hierdoor zouden leveringen in gevaar zijn.

Dat stelt Digitimes.com op basis van bronnen bij fabrikanten. Onder meer Apple, Acer en Motorola zouden inmiddels 'agressief' handelen om de leveringen veilig te stellen, maar ontkennen dat zij iets van tekorten weten.

Het gaat vooral om de productie van onderdelen die gebruikt worden in aanraakschermen, maar fabrikanten zouden ook moeite hebben de vraag naar andere onderdelen bij te benen.

Na de aardbeving in Japan waardoor fabrieken getroffen werden, zou de krapte op de arbeidsmarkt in China nu ook zorgen voor minder capaciteit.

Paniek voorkomen

Verschillende computer- en telefoonmakers stellen dus zich geen zorgen te maken en de berichten niet te kennen, maar anonieme bronnen bij fabrikanten stellen dat de bedrijven er alles aan doen om de productie veilig te stellen.

Ze zouden de problemen niet willen erkennen om paniek te voorkomen en zouden ook hogere vraagprijzen vanuit fabrikanten willen tegengaan.

iPad en iPhone

Digitimes.com schrijft specifiek over de iPad 2 en iPhone 4. De leveringen van de Appleproducten besteld in het tweede kwartaal zouden in gevaar zijn.

Fabrikant Foxconn zou kampen met een tekort aan werknemers en materialen waardoor het de groeiende vraag naar de producten niet aankan. Apple verkocht in het eerste kwartaal van 2011 18,6 miljoen iPhones en verwacht er in het tweede kwartaal 7 procent meer aan de man te brengen.

Tip de redactie