Review: Playbook boeiende uitdager met verbeterpunten

AMSTERDAM – De Playbook is de eerste tablet van het bedrijf achter Blackberry, richt zich vooral op de zakelijke markt, is ‘slechts’ 7 inch en draait niet op Android, iOS of Windows. De Playbook is een verrassende tablet waaraan nog wel wat te verbeteren valt.

Het apparaat zal in juni pas in Nederland verkrijgbaar zijn vanaf 500 euro, maar in de Verenigde Staten en Canada is de tablet al een paar weken op de markt.

Sommige recesenten staarden zich blind op het feit dat de Playbook niet is uitgerust met een eigen e-mail- of agendafunctie. Het is ook vreemd dat Research In Motion (RIM) gekozen heeft om een koppeling met een Blackberry noodzakelijk te maken om deze functies te kunnen raadplegen.

Juist waar de Blackberry uitblinkt op het gebied van e-mail en agenda en waar de Playbook een voorsprong had kunnen hebben op de concurrentie, blijft de tablet achter. Wie de beveiligde e-maildiensten die zo vertrouwd zijn op de Blackberry wil gebruiken, moet daarvoor over een Blackberry beschikken.

Eigen e-mail

Toch is het apparaat niet meteen waardeloos door het ontbreken van deze functies. Zeker niet met het oog op de aankondiging van RIM dat eind dit jaar ook de Playbook een eigen e-mail- en agendafunctie zal hebben.

Dat een tablet met een focus op de zakelijke markt, waar toch de kracht van RIM ligt, niet vanaf het begin met deze diensten is uitgerust, is echter wel kwalijk.

Besturingssysteem

Een positief punt is dat het besturingssysteem, dat gebaseerd is op QNX, heel anders functioneert dan iOS van Apple of Android van Google. Waar deze twee systemen qua functionaliteiten en besturing redelijk op elkaar lijken, pakt RIM het heel anders aan.

Om opties te raadplegen binnen een app, moeten gebruikers met de vinger een slepende beweging naar beneden maken. Om het hoofdmenu te zien, of om te switchen naar andere openstaande applicaties moet juist omhoog gesleept worden.

Het is dan ook heel makkelijk om te multitasken in het systeem. Met één beweging verschijnt een overzicht van alle actieve applicaties die vervolgens meteen geopend kunnen worden. Minpunt aan het systeem is dat het beeld erg langzaam met de stand van de tablet meedraait.

Browser en snelheid

Ook aan de browser kunnen nog wat dingen verbeterd worden. Zo lijkt de scrollfunctie soms vast te lopen als een video afgespeeld wordt en openen relatief zware sites een stuk langzamer dan op bijvoorbeeld de iPad 2. Met eenvoudige websites is de Playbook juist soms weer sneller.

De tablet als totaal is overigens een stuk langzamer dan de iPad 2 (iOS) en Motorola Xoom (Android Honeycomb). Uit een benchmarktest met SunSpider, een programma waarmee de snelheid van Javascript gemeten wordt, blijkt dat de Playbook na verschillende tests gemiddeld rond de 2300ms scoort. De iPad 2 en Motorola Xoom zitten beide net boven de 2000ms. Hoe lager het getal hoe sneller de tablet.

Een ander groot verschil met concurrenten als de iPad en Galaxy Tab van Samsung is de batterijduur. De accu van de Playbook gaat relatief snel leeg, na ongeveer een uur of zes gebruik. De iPad heeft zo’n tien uur gebruikerstijd heeft en de Galaxy Tab komt daarbij in de buurt.

Applicaties

Applicaties zijn een ander vlak waarop tabletconcurrenten met elkaar proberen te concurreren. Omdat de tabletmarkt vrij jong is, wordt veel gebruikgemaakt van smartphoneapplicaties die aangepast zijn aan het scherm van een tablet, of door de gebruiker simpelweg vergroot dienen te worden.

Android Honeycomb, het besturingssysteem van Google speciaal voor tablets, beschikt over enkele honderden speciale tabletapplicaties. Voor de iPad zijn er inmiddels enkele tienduizenden en de Playbook had bij de lancering zo’n drieduizend speciale applicaties.

Dat lijken er op het eerste gezicht veel, maar in de praktijk beschikt de tablet niet over iOS- of Androidapplicaties voor smartphones waar concurrenten die apps wel hebben. Overigens heeft RIM al bekendgemaakt Androidapps wel te gaan ondersteunen.

Vooralsnog valt het aantal applicaties, en de diversiteit en kwaliteit ervan, nog wat tegen. Zo is er geen applicatie voor Twitter of Gmail. Wel beschikt de Playbook als enige tablet over een officiële Facebookapplicatie. Jammer is dan weer dat deze app veel op de browserversie lijkt en niet enorm veel indruk maakt als tabletapplicatie.

Hardware

Naast het systeem is de hardware erg belangrijk. De Playbook is een bijzonder kleine tablet, twee keer zo klein als de iPad. Maar juist hierom ligt de Playbook heel gemakkelijk in de hand en is hij net zo simpel mee te nemen. De relatief ruwe achterkant zorgt voor extra grip.

Typisch is dat de tablet specifiek gemaakt is voor liggend gebruik. Zo zit de kwalitatief goede camera op de lange kant van de tablet en zitten ook alle aansluitingen op de lange kant zodat een gebruiker de tablet automatisch liggend gebruikt.

Wanneer het apparaat in een staande positie gehouden wordt, is meteen duidelijk waarom deze focus er is: het scherm is dan wel erg smal. Wel maakt bijvoorbeeld het spel Tetris hier gebruik van en om ‘lange’ websites te bekijken is een staande positie soms ook beter.

Uiterlijk en verbeteringen

Qua uiterlijk zit de Playbook er goed en strak uit met het vertrouwde Blackberrylogo op de achterkant. Ook het besturingssysteem oogt overigens modern waar het systeem op de Blackberry’s soms wat achter lijkt te blijven qua uiterlijk.

Duidelijk is dat RIM de Playbook hier en daar nog aan het aanpassen is. Zo werkte de kaartenapplicatie van Bing, waarmee de tablet standaard is uitgerust, eerst niet. Na een update is dit probleem verholpen. Zoals gezegd zullen later dit jaar e-mail- en agendafunctionaliteiten worden toegevoegd.

Playbook

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie