AMSTERDAM – Ondergetekende had hoge verwachtingen van de nieuwe Galaxy Tab van Samsung. De eerste tablet met Android Honeycomb in Nederland is dun, licht en snel, maar zou nóg beter kunnen zijn.

In de eerste drie maanden na de Nederlandse lancering, maandag 2 mei, zal de Galaxy Tab exclusief verkocht worden door Vodafone. De provider ontwikkelde samen met Samsung een speciale Galaxy Tab 10.1v.

Het verschil met de toekomste Galaxy Tab 10.1 en 8.9 is dat de huidige versie een 8 megapixel camera heeft in plaats van een 5 megapixel camera. Daardoor is de tablet iets dikker; 10,9 mm om 8,6 mm. Ook beschikt de 10.1v over een kale versie van Honeycomb waar de 10.1 en 8.9 ook een eigen sausje van TouchWiz van Samsung zullen krijgen.

iPad-kopie

Apple beschuldigt Samsung er overigens van de iPad ‘slaafs’ gekopieerd te hebben. En het eerste zicht op de Galaxy Tab toont inderdaad grote gelijkenissen met de iPad. De achterkant is echter totaal anders en heeft een soort carbon-afwerking.

De tablet is opvallend veel lichter en dunner dan zijn voorganger die in 2010 als eerste iPad-concurrent gelanceerd werd. De nieuwe tablet van Samsung ligt dan ook uitstekend in de hand en hoewel de carbon achterkant erg smaakgevoelig is, zorgt het wel voor een goede grip.

Honeycomb

Naast het verbeterde uiterlijk is het besturingssysteem op de tablet een verademing vergeleken met de oude versie. Vorig jaar draaide de Galaxy Tab nog op een smartphoneversie van Android van Google. Honeycomb is specifiek ontwikkeld voor tablets en de Galaxy Tab heeft de primeur in Nederland.

Het systeem is een enorme verbetering, maar kent nog een aantal kritiekpuntjes. Zo valt het op dat het scherm niet altijd even snel meedraait met de beweging van de gebruiker en is de Android Market alleen in een liggende positie te openen. Ook reageert het scherm een fractie te langzaam als de tablet ontgrendeld wordt.

Daarnaast loopt het systeem tijdens het testen een aantal keer vast bij het downloaden van een applicatie uit de Android Market waardoor het programma afsluit. Een reden was niet direct te achterhalen, maar afgezien van deze hapering werkt het systeem heel soepel.

Widgets

Ook is het mogelijk om widgets te maken van apps speciaal voor Honeycomb zodat bijvoorbeeld meteen een bepaalde inhoud van de app zichtbaar is. Bij de CNN-app voor Honeycomb is het mogelijk om een bepaalde nieuwsfeed direct op het thuisscherm weer te geven aan de hand van een aantal tabs.

Het systeem kan overigens haperen als er te veel widgets op één scherm worden geplaatst, maar dit komt slechts heel zelden voor en kan gerelateerd zijn aan de snelheid van het wifi-netwerk omdat gegevens van internet worden gehaald. Honeycomb beschikt over vijf ‘thuisschermen’.

Applicaties

Het grootste nadeel van Honeycomb moet met tijd worden opgelost: het aantal applicaties. Bij de iPad zijn er inmiddels aardig wat apps ontwikkeld speciaal voor de tablet. Dit betekent dat er geen vergrote versie van een iPhone-app wordt gebruikt waardoor het volledige beeld benut kan worden.

Voor Honeycomb zijn er momenteel in ieder geval honderd verschillende Honeycombapps, maar veel functionele apps als Facebook, Twitter en veel nieuwssites ontbreken waardoor nog niet volledig gebruikgemaakt wordt van de functionaliteiten van een tablet. Honeycomb is uiteraard nog heel nieuw en ontwikkelaars moeten nog vol met het systeem aan de slag gaan.

Waar Samsung met de eerste Galaxy Tab de eerste (na Apple) wilde zijn op de tabletmarkt en daarmee een risico nam, doet het dat ook nu weer. Toch wegen de positieve punten van Honeycomb op tegen het gebrek aan apps, zeker omdat alle apps voor Androidtelefoons uiteraard ook gewoon te gebruiken zijn.

Google

Google maakt zelf wel al flink gebruik van de mogelijkheden van het tabletsysteem. Zo ziet de app voor Gmail er geweldig uit met verschillende vlakken en is Youtube het paradepaardje van Google op Honeycombtablets.

Er kan in de app een groot aantal video’s worden weergegeven en ook bijvoorbeeld gerelateerde video’s of commentaren bij een filmpje zijn overzichtelijk te bekijken terwijl de betreffende video gewoon doorspeelt.

Browser en multitask

Verder heeft Google in het systeem gezorgd dat de browserervaring uitmuntend is. Dit is een gebied waarop Android Honeycomb de iPad 2 aftroeft. De mobiele browser heeft eigenlijk alle belangrijke functionaliteiten van een normale browser.

Zo is het erg gemakkelijk om met verschillende tabbladen te werken, pagina’s te vernieuwen en werkt de browser gewoon heel erg snel en soepel. Er doen zich af en toe nog wel problemen voor met Flashvideo’s. Heel soms stoppen de filmpjes met spelen, maar voor vertraging zorgen de video’s eigenlijk nooit.

Ook de knop onderin het scherm waarmee de recent geopende applicaties en programma’s kunnen worden weergegeven is een goede toevoeging van Google. Op die manier is multitasken erg gemakkelijk. Met één druk op de knop is het mogelijk om te switchen van browser, naar muziek of naar een andere applicatie. Ook kunnen programma’s uiteraard op de achtergrond draaien.

Tablets met Honeycomb beschikken overigens niet meer over ‘harde’ knoppen. Alleen voor het geluid en de standby-functie zijn nog aan de zijkant en bovenkant knoppen gemaakt. Google verbiedt echter knoppen aan de onderkant van de tablet voor het ontgrendelen en bijvoorbeeld activeren van de opties. Deze ‘knoppen’ zijn nu verwerkt in het touchscreen.

Specificaties

Qua specificaties doet de Galaxy Tab het uitstekend. De tablet beschikt over twee goede camera’s en kan 1080p HD-video opnemen. Het apparaat is uitgerust met een Tegra 2 chip met een dual-core processor. Deze chip biedt betere prestaties dan met een single-core chip en dat komt bijvoorbeeld uit de verf bij gamen omdat gedetailleerde grafische elementen sneller en beter getoond worden.

Verder heeft de tablet 1GB aan werkgeheugen, de iPad 2 beschikt over 512 MB. Helaas beschikt de tablet over ‘slechts’ 16GB opslag en is dat niet uit te breiden met een sd-kaart. Samsung laat weten dat dit in de toekomstige versies wel beschikbaar zal zijn.

De Galaxy Tab is los verkrijgbaar vanaf 599 euro en gratis bij een abonnement van veertig euro per maand, waarbij de eerste twaalf maanden 32 euro per maand betaald dient te worden.