In het Japanse themapark Huis Ten Bosch is vanaf vrijdag een nieuwe attractie te zien, waar elektronicavolgers van zullen likkebaarden. Tv-fabrikant Sharp heeft plafond, muren en vloer gevuld met in totaal 156 platte televisies, om een meeslepende ‘5D’-ervaring te creëren.

De attractie wordt de ‘5D Miracle Tour’ genoemd en voorziet in een ruimte die doet denken aan een enorm digitaal aquarium, waarin men van haast alle kanten wordt omringd door zeeleven. Bezoekers zien muren vol tv-schermen boven, voor, onder en naast zich.

Om dit te bewerkstelligen gebruikte Sharp 156 60-inch tv’s met smalle randen, om schijnbaar naadloze beeldmuren te creëren. Daarbij beperkte de elektronicafabrikant zich echter tot 2D-beelden, dus bezoekers hoeven geen brilletje op.

Het Japanse Huis Ten Bosch is een themapark bij Nagasaki dat volledig in het teken staat van Nederlandse stadsplanning. In het dorp zijn diverse replica’s te vinden van Nederlandse gebouwen, waaronder paleis Huis Ten Bosch en kasteel Nijenrode.