AMSTERDAM - Apples populaire iPhone en iPad leggen precies vast waar het apparaat zich bevindt, en slaan die informatie permanent op in het toestel en op de computer van de eigenaar.

Dat hebben twee Britse onderzoekers ontdekt. Ze troffen in de backup van hun iPhone op hun computers een bestand aan waarin precies was vastgelegd waar het toestel allemaal geweest was sinds het in gebruik was genomen.

De twee ontwikkelden een programmaatje waarmee bezitters van een iPhone of iPad de informatie in dat bestand gemakkelijk kunnen bekijken. Dat is gratis te downloaden van hun website.

Niet per ongeluk

Onduidelijk is waarom de telefoon de gegevens opslaat. Wel zijn de onderzoekers er van overtuigd dat dat niet per ongeluk gebeurt: het bestand met de locatiegegevens wordt gesynchroniseerd tussen de telefoon en de computer van de eigenaar, en verhuist zo ook mee als die een nieuwe iPhone aanschaft.

De voorwaarden (PDF) van Apple geven het bedrijf het recht om voortdurend bij te houden waar de iPhone of iPad zich bevindt, en die informatie te delen met derden, om locatiediensten te kunnen aanbieden.

Er zijn volgens de ontdekkers echter geen aanwijzingen dat dat met de gegevens in het nu ontdekte bestand daadwerkelijk gebeurt. Ze speculeren dat Apple de informatie wellicht vergaart om toekomstige functionaliteit mogelijk te maken.

Privacy

Volgens de onderzoekers betekent het bestaan van het bestand niettemin een potentiële bedreiging van de privacy van iPhonebezitters. Telecombedrijven leggen locatiegegevens van hun klanten standaard voor een bepaalde periode vast, maar die informatie wordt normaliter beveiligd opgeslagen, en alleen op gerechtelijk bevel aan bijvoorbeeld de politie verstrekt.

Omdat Apple de informatie echter in een onversleuteld bestand opslaat op de telefoon en de computer van de eigenaar, is de privacygevoelige informatie beschikbaar voor iedereen met toegang tot die apparaten.