AMSTERDAM – LG voorziet een technologische oorlog in televisieland waarin zal worden bepaald welke 3D-technologie de standaard wordt. “LG is van plan die oorlog uit te vechten op de markt.”

Dat stelt het bedrijf woensdag in een verklaring.

LG kondigt aan een technologische voorsprong op de concurrentie te willen uitspelen met de lancering van een nieuwe lijn 3D-televisies. Deze toestellen worden uitgerust met de nieuwe Cinema 3D-technologie.

Beelkwaliteit

Volgens LG is deze technologie comfortabeler, gebruiksvriendelijker en geeft het een beter beeld. “Televisies met deze techniek hebben minder last van flikkeren en hebben scherper en helderder beeld”, aldus Havis Kwon, directeur en CEO van LG.

“Momenteel woedt er onder de fabrikanten een strijd tussen enerzijds actieve 3D-technologie, waar een dure ‘active shutter’-bril voor nodig is, en anderzijds passieve 3D-technologie met FPR-schermen”, gaat Kwon verder.

FPR

De Cinema 3D-technologie van LG is gebaseerd op Film Patterned Retarder (FPR) en zou als voordeel hebben dat een ‘normale’ 3D-bril gebruikt kan worden in plaats van een zwaardere bril die opgeladen moet worden na gebruik.

Vorige maand werd bekend dat LG in gesprek is met Sony en andere kleinere spelers op de markt om deze over te halen over te stappen op de FPR-techniek. LG zou zo concurrent Samsung buiten spel willen zetten.

James Cameron, de man achter de eerste echte 3D-film Avatar, pleitte eerder tijdens een toespraak al voor de gepolariseerde brillen waar LG op inzet. Deze brillen worden ook gebruikt in bioscopen.

Samsung

Samsung zet breed in op de active shutter-brillen die voorzien zijn van batterijen en daarom zwaarder zijn. Volgens het bedrijf zorgen de brillen echter voor een betere beeldkwaliteit en is de electronica in de pootjes van de bril verwerkt waardoor er minder druk op de neus ontstaat.

Dat LG en Samsung van mening verschillen over te gebruiken techniek is al bekend. Het is de eerste keer dat LG spreekt van een oorlog op de televisiemarkt en bekendmaakt hoe het deze strijd in wil gaan. 

De LG Cinema 3D-tv's zullen op 21 april in Parijs gelanceerd worden.