BRUSSEL - Chipmaker Intel stelt dat de achterstand op branchegenoot ARM op het gebied van tablets geen last is voor het bedrijf. "De pc-markt is nog vele malen groter."

 Dat stelt Patrick Bliemer, landenmanager van Intel in Noord-Europa.

''De tabletmarkt groeit snel, maar je moet het wel in verhouding zien. Wij verwachten dat de pc-markt wereldwijd groeit van 350 à 360 miljoen in 2010 tot 400 miljoen stuks in 2011. Vorig jaar zijn ongeveer 16 miljoen tablets verkocht, dus als dat verdrievoudigt, is het nog een relatief veel kleinere markt. De pc-markt is nog zeker niet dood.''

Dubbele cijfers

Over de eigen cijfers voor het eerste kwartaal zegt Bliemer: ''De groei van het consumentensegment is relatief zacht. Toch groeien ook onze standaard pc-producten nog met dubbele cijfers."

"Groeimarkten, zoals de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China), zijn een compensatie voor de relatieve zwakte in Europa en Noord-Amerika."

Zakelijke markt

De zakelijke markt heeft volgens de topman te maken met een zeer sterke vraag. De sterkste aandrijvers daarvan zijn de servermarkt en de markt voor zogenoemde 'high performance computers', oftewel computers voor researchinstituten en universiteiten.

''We verwachten dat de trend in de zakelijke markt in het tweede kwartaal doorzet. We rekenen op een omzet van 50 miljard dollar dit jaar, een stijging van 20 procent op jaarbasis.''