AMSTERDAM – Apple is met iOS nog steeds veel groter dan Google met Android. In de Verenigde Staten zijn momenteel 59 procent meer iOS- dan Androidapparaten in omloop.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Comscore. Europese gegevens worden op korte termijn verwacht.

In de Verenigde Staten (VS) zijn 37,9 miljoen iOS-apparaten actief. Het gaat hier dan om iPhones, iPads en iPod Touches. Android is ‘slechts’ actief op 23,8 miljoen apparaten zoals smartphones en tablets. Een verschil van 59 procent.

Vergelijking

Android is sterk in opkomst en vaak wordt beweerd dat het op verschillende markten al groter is dan de iPhone. Comscore vindt dat deze vergelijking niet klopt omdat iOS op meer apparaten aanwezig is dan op de iPhone. Ook vergelijkingen tussen tablets, iPads en Androidtablets, zou niet opgaan omdat de iPod Touch dan vergeten wordt.

Vier miljoen iOS-gebruikers bezitten overigens meer dan één apparaat van Apple. Maar ook onder gebruikers van Androidapparaten is iOS populair. Zo bezitten veel Amerikanen een Androidtelefoon en een iPod Touch of iPad.

iPadbezitters

Comscore ontdekte bovendien dat de iPad bij lange na niet alleen populair is onder de echte ‘Applefans’. Dat zou door veel analisten wel aangenomen worden, aldus het onderzoeksbureau.

27,3 procent van de iPadbezitters heeft als smartphone ook een iOS-toestel. 17,5 procent is echter in het bezit van een Blackberry en 14,3 procent heeft een Samsungtelefoon. LG, Motorola en Nokia zijn respectievelijk goed voor 12,1 procent, 9 procent en 3,4 procent.

Inlopen

Over het algemeen wordt overigens wel verwacht dat Android dit jaar flink zal inlopen op iOS. De lancering van de tabletversie van Android en de komst van verschillende tablets uitgerust met dit systeem zouden het aandeel van Android flink moeten vergroten.

Onlangs werd bekend dat Google 350.000 Androidapparaten per dag activeert.