AMSTERDAM – Ondanks critici die denken dat Microsoft nu al te laat is op de tabletmarkt staat het bedrijf niet op het punt een speciale versie van Windows voor tablets uit te brengen.

Dat stelt Ashely Highfield, verantwoordelijk voor de Britse afdeling van Microsoft, in een interview.

“We zullen geen tablet lanceren die gaat concurreren met Apple en Google tot we echt iets hebben waarover we van de daken kunnen schreeuwen”, aldus Highfield. “We zullen de tabletmarkt niet betreden tot we iets onderscheidends te bieden hebben.”

Toch zijn er op dit moment al een aantal tablets op de markt de draaien op Windows. HP, Acer en Asus lanceerde dergelijke apparaten. Microsoft ziet deze volgens Pocket Lint, de website die het interview afnam, blijkbaar niet als directe concurrenten voor de iPad van Apple of apparaten met Honeycomb van Google.

Tabletversie Windows

Highfield sluit niet uit dat Microsoft in de toekomst met een tabletversie van Windows komt, maar wilde in het interview ook niet bevestigen dat er momenteel aan zo’n systeem gewerkt wordt.

Het bedrijf wordt al langer bekritiseerd omdat het de markt te laat zou betreden. Critici vrezen dat Microsoft net als nu op de smartphonemarkt een achterstand zal oplopen. Door de stijgende populairiteit van de iPhone en Android, is Microsoft achterop geraakt bij de concurrentie.

Concurrentie

Apple heeft de tweede iPad inmiddels wereldwijd gelanceerd en de komende maanden komen HTC, Research In Motion en Motorola met tablets naar Europa. Veel van deze apparaten zijn al in de Verenigde Staten verkrijgbaar.

Ook Samsung zal nog deze maand de tweede editie van de Galaxy Tab lanceren. Google heeft er bovendien voor gezorgd dat een speciale tabletversie van het besturingssysteem Android beschikbaar is.

Laptops

Microsoft lijkt echter geen haast te hebben. Eind vorige maand gaf Craig Mundie, verantwoordelijk voor onderzoek en strategie bij Microsoft, al aan dat het bedrijf nog twijfelt of tablets op de lange termijn op de computermarkt zullen blijven.

Microsoft verwacht flinke concurrentie van de laptop.

Paul Allen, de inmiddels vertrokken medeoprichter van het bedrijf, uitte dinsdag nog kritiek op Microsoft omdat de snelheid wat betreft productontwikkeling te laag zou liggen.