AMSTERDAM – Nokia en Microsoft zijn hard bezig aan vier smartphones met Windows Phone. De eerste details over de toestellen zijn inmiddels uitgelekt. De bedrijven lijken zich te richten op camera's en bestaande Symbiantoestellen.

De website Mobile-review.com weet op basis van anonieme bronnen een aantal details over nieuwe Nokiatoestellen te melden. Eerder maakt de website al melding van de lancering van de Ovi Store door Nokia.

De eerste toestellen na de samenwerking tussen Nokia en Microsoft staan gepland voor eind 2011 en begin 2012. Dat maakte Nokia eerder zelf ook al bekend.

Microsoft en Nokia zouden het nog oneens zijn over namen voor de toestellen. Zo zou Microsoft eisen dat er een ‘W’ in de naam wordt verwerkt om het gebruik van Windows aan te duiden.

Flexibel

Alle nieuwe smartphones zullen naar verluidt worden uitgerust met basishardware waar individuele fabrikanten aanpassingen aan kunnen doen. Zo kunnen eigen processors worden toegevoegd waardoor er meer vrijheid is voor de fabrikanten.

HTC, Samsung, LG en Sony Ericsson zouden al interesse hebben getoond in Windowstoestellen met deze grotere flexibiliteit.

Nokia X7

Het eerste toestel dat op de markt moeten komen zal een variant zijn op de Nokia X7. Deze telefoon werd begin april aangekondigd door Nokia en zal draaien op Symbian, het eigen systeem. Volgens de bronnen komt er dus ook een Windows Phone-variant van de X7.

De telefoon zal uitgerust worden met een WVGA-scherm (800 bij 480 pixels) en een zogeheten Qualcomm QSD8250 chipset met een snelheid van 1Ghz. Bovendien wordt het toestel voorzien van een 8 megapixel camera.

Camera's en Symbian

Nokia en Microsoft richten zich met de nieuwe toestellen ogenschijnlijk op camera’s. Zo moet een variant op de N8 van Nokia een 12 megapixel camera krijgen. Dit toestel zal overigens worden uitgerust met een dual-core processor.

Ook twee andere smartphones worden gebaseerd op bestaande Symbiantoestellen. In totaal verwachten de twee bedrijven twaalf Windows Phone-apparaten te lanceren.