RIJSWIJK - Het alarmsysteem NL Alert, dat bezitters van een mobiele telefoon bij rampen via een sms'je waarschuwt, wordt deze zomer operationeel.

Een woordvoerder van het Genootschap van Burgemeesters heeft een bericht daarover zaterdag in het NOS Journaal bevestigd.

Mensen moeten zich wel met hun mobieltje aanmelden voor de dienst.

Feiten en geruchten

De overheid had de ontwikkeling van het nieuwe systeem al aangekondigd. De autoriteiten willen met deze nieuwe manier van alarmeren iets doen met het enorme tempo van informatievoorziening sinds de komst van de sociale media.

Dat feiten en geruchten zich via kanalen als Twitter in rap tempo verspreiden, dwingt gemeenten en hulpverleners bij een ramp sneller en directer te laten weten wat er precies gebeurt, wat bekend of juist nog onduidelijk is.

Sirenes

Onlangs liet de rampencommunicatie bij de chemiebrand in Moerdijk te wensen over doordat sirenes in grote delen van het gebied niet af gingen.

De nieuwsvoorziening van gemeente en politie na de schietpartij in Alphen aan den Rijn liet echter zien wat de grote voordelen van Twitter als communicatiekanaal kunnen zijn.

De berichten over de calamiteit worden verzonden naar alle aangesloten mobiele telefoons binnen een bepaalde stad of regio. Het systeem blijft ook in de lucht als het mobiele netwerk plat zou gaan.

Zorgvuldige voorlichting

De introductie van NL Alert, die meerdere malen is uitgesteld, gaat gepaard met zorgvuldige voorlichting over wat mensen precies van het systeem kunnen verwachten.

De sirenes blijven overigens nog zeker tot 2018 loeien als zich een ramp of groot ongeval voordoet.