AMSTERDAM – Tablets zullen de komende jaren belangrijk zijn voor de mobiele pc-markt, maar zullen laptops niet van hun troon stoten. Netbooks, kleine laptops, zullen wel aanzienlijk minder verkocht worden door de komst van de tablet.

Dat voorspelt DisplaySearch op basis van onderzoek.

In totaal zullen er in 2011 277,7 miljoen mobiele pc’s de markt op worden gebracht. Een stijging van 27 procent vergeleken met 2010.

Laptops (in grafiek Notebook PC) waren in 2010 goed voor ongeveer 75 procent van de mobiele pc-markt. Zo’n 15 procent van de verkoop bestond uit netbooks (Mini-note) en 10 procent uit tablets. In 2011 zullen deze percentages respectievelijk op 73, 7 en 20 procent liggen.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Laptops vs tablets

Het aandeel van laptops zakt dus wel en die trend zal zich doorzetten tot 2015, aldus het onderzoeksbureau. Het totale aantal verkochte laptops zal echter blijven toenemen. De verkoop van tablets stijgt nog harder. De verkoop van netbooks neemt met zo’n 20 procent per jaar af.

Voor laptops ligt het groeipercentage per jaar op zo’n 20 procent gemiddeld. Voor tablets is dit 150 procent. Volgens DisplaySearch zal er alleen halverwege 2011 een lichte hapering te zien zijn in de verkoop van tablets omdat veel bedrijven dan hun strategie en markten aan het kiezen zijn.

50 miljoen

In totaal zullen er volgens DisplaySearch dit jaar zo’n 50 miljoen tablets over de toonbanken gaan. In 2015 zouden tablets goed zijn voor 37 procent van de markt.

Dat is een voorspelling die met een korrel zout genomen moet worden, omdat uit eerdere verwachtingen blijkt dat voorspellingen wat betreft technologische markten voor meer dan een jaar vooruit erg lastig zijn.