AMSTERDAM - Technologiebedrijf Cisco stopt de productie en de verkoop van de Flip, een eenvoudige digitale filmcamera op zakformaat die de afgelopen jaren nog veel succes had.

Dat meldde het Amerikaanse bedrijf dinsdag (lokale tijd) in een persbericht. De eerste Flip kwam in 2006 op de markt als simpele zakvideocamera. Het apparaatje, ongeveer ter grootte van een iPod, beschikte over slechts enkele knoppen en was daardoor zeer eenvoudig te bedienen.

In 2009 werd fabrikant Pure Digital Technologies voor 590 miljoen dollar overgenomen door Cisco, dat zich meer op de consumentenmarkt wilde richten.

Smartphones

De Flip ondervond de laatste tijd toenemende concurrentie van smartphones. De meeste geavanceerde mobiele telefoons, zoals de iPhone 4 en recente Android-toestellen, kunnen net als de Flip video opnemen in hoge kwaliteit.

Cisco worstelt al enige tijd met de ontwikkelingen op zijn belangrijkste markt: dat voor routers, switches en andere netwerkapparatuur. Het bedrijf heeft daar een groot marktaandeel, maar ziet zijn marges door de opkomst van goedkopere concurrenten steeds verder teruglopen.

Reorganisatie

Het einde van de Flip maakt dan ook deel uit van een grotere reorganisatie bij Cisco. Het bedrijf lijkt zich weer meer te willen gaan richten op de zakelijke markt. Zo wordt ook de toekomst van de Umi, een videoconferencingsysteem voor thuisgebruik, heroverwogen.

De ingreep gaat 550 banen kosten.