AMSTERDAM - Sensoren in smartphones en tablets, zoals gps en gyroscoop, kunnen draadloze netwerken helpen om de snelheid van het doorvoeren van data te verhogen. Daar hebben Amerikaanse onderzoekers van MIT verschillende methoden voor ontwikkeld.

Dankzij de sensoren kan de verplaatsing van gebruikers voorspeld worden, zo blijkt uit het onderzoek (pdf) waar Tweakers woensdag over bericht.

Op die manier kan er gekeken worden of het nuttig is om data naar een apparaat te sturen. Dat is bijvoorbeeld niet het geval als het apparaat buiten het bereik van een netwerk komt.

Besparing

Daarmee worden moeite en stroom bespaard. Op dit moment is dit niet het geval omdat netwerken altijd data proberen te verzenden. Mogelijk kunnen netwerken gegevens gaan verzenden zodra het apparaat in de richting van een goed signaal beweegt.

Een andere manier om het dataverkeer te verbeteren is door de snelheid (bitrate) te manipuleren. De doorvoersnelheid moet hierdoor met tientallen procenten kunnen worden verhoogd volgens de wetenschappers.

Privacy

Beide methodes hebben wel een nadeel op het gebied van privacy. Door het gebruik van de sensoren worden er meer gegevens over de gebruiker verzameld dan nu het geval is. De uitwisseling van sensordata moet daarom versleuteld worden.