AMSTERDAM - De HTC Flyer, de eerste tablet van het bedrijf, is vanaf 9 mei te koop in Europa.

Dat maakt HTC dinsdag in Londen bekend. De tablet zal ongeveer 549 euro gaan kosten. Voor een 3G-versie moet naar verwachting 699 euro betaald worden.

Eerder gaf HTC toe dat het eerder had kunnen zijn met de lancering van een tablet, maar het bedrijf wilde niet het zoveelste 'me-tooproduct' op de markt brengen. ''We wilden echt iets extra's brengen", aldus HTC.

Stylus

De tablet beschikt over een 7-inch scherm en is uitgerust met Android. De Flyer is bovendien uitgerust met een 1,5 Gigahertz processor en maar liefst 1 gigabyte aan werkgeheugen waardoor het apparaat makkelijk meerdere programma's tegelijkertijd aan zou moeten kunnen. De iPad 2 beschikt over 512 MB werkgeheugen.

Het meest vernieuwende aan de tablet is wellicht de optie om het apparaat te bedienen met een pen, oftewel 'stylus', bedoeld om aantekeningen te maken of een tekening te maken.

Honeycomb

Bij de eerste aankondiging in februari werd al bekend dat de Flyer niet direct uitgerust wordt met Android Honeycomb, de speciale tabletversie van Android. De HTC-tablet zal beschikken over het voor smartphones bestemde Gingerbread.

Volgens HTC is zijn extra softwarelaag 'Sense' echter belangrijker dan het onderliggende platform, en had het bedrijf niet genoeg tijd om Honeycomb op tijd aan te passen. Wanneer Honeycomb wel op de tablet verschijnt is nog niet bekend.

Sensation

Ook lanceerde HTC in Londen de eerste smartphone met een dualcore-soc. De Sensation heeft een 4,3 inch scherm met een hoge resolutie van 960 bij 540 pixels. De processor heeft een kracht van 1,2GHz. De Sensation komt begin juni op de markt.

Zowel de Flyer als de Sensation worden uitgerust met HTC Watch, een applicatie en dienst die films en tv-series aan gebruikers biedt. Watch maakt gebruik van progressieve downloads waardoor de wachttijd korter zou moeten zijn omdat video’s al bekeken kunnen worden voordat de totale video gedownload is.

Verwachting

Vorige week werd duidelijk dat door de enorme vraag naar Androidtelefoons en extra snelle smartphones HTC in 2011 een bijzonder goed eerste kwartaal gedraai heeft. Analisten verwachten dat het tweede kwartaal mogelijk nog succesvoller wordt vanwege de lancering van onder meer de Flyer.

HTC Flyer