Sinds maandag is het nieuwe Intel Atom-platform, voorheen bekend onder de codenaam Oak Trail, verkrijgbaar. Vanaf mei 2011 zullen tientallen apparaten met het nieuwe platform op de markt komen.

Er zijn ruim 35 innovatieve tablets en andere apparaten ontworpen op basis van Oak Trail, door onder andere Evolve III, Fujitsu Limited, Lenovo, Motion Computing, Razer en Viliv, met diverse besturingssystemen.

Daarnaast zal Intel tijdens het Intel Developers Forum in Beijing een sneak peek geven van zijn volgende generatie, 32nm Intel Atom-platform, bekend onder de codenaam Cedar Trail. Dit nieuwe platform zal de basis vormen voor een nieuwe reeks dunne, lichte en stille netbooks, instapmodel desktops en alles-in-één systemen, zonder ventilator.

De nieuwe Intel Atom-processor Z760, onderdeel van het Oak Trail-platform, biedt betere prestaties bij het afspelen van video en een langere batterijlevensduur. Oak Trail biedt onder andere ondersteuning voor 1080p video en hdmi. Het platform ondersteunt ook Adobe Flash.

Dankzij deze verbetering van de energiezuinige prestaties is de Intel Atom processor Z670 in staat om applicaties op verschillende besturingssystemen te draaien, waaronder Google Android, MeeGo en Windows.

Het platform maakt ook nieuwe ontwerpen mogelijk die kleiner, dunner en energiezuiniger zijn, doordat de geïntegreerde graphics en de geheugencontroller direct op de processor zijn geplaatst. De processor zelf is 60 procent kleiner dan vorige generaties en verbruikt minder stroom. Dit maakt niet alleen apparaten mogelijk zonder ventilator, maar zorgt er ook voor dat een hele dag met het apparaat gewerkt kan worden op de batterij.

Overige kenmerken zijn onder andere Intel Enhanced Deeper Sleep, dat meer energie spaart wanneer het apparaat niet wordt gebruikt, en geoptimaliseerde Intel SpeedStep technologie. Een geïntegreerde HD decoding engine zorgt voor vloeiende weergave van 1080p video.

Bij de Intel Atom Z670 processors hoort de lood- en halogeenvrije Intel SM35 Express Chipset, die is voorzien van usb 3.0 en Intel High Definition Audio.