Terwijl de ene na de andere 3D-camcorder wordt aangekondigd, houdt Canon zich vooralsnog opvallend stil. De camerafabrikant doorbreekt zijn eigen stilzwijgen door een firmware uit te brengen, die twee bestaande camera’s geschikt maakt voor 3D-opnames.

Door Canons XF305 of XF300 uit te rusten met de nieuwe firmware, kunnen bezitters twee van deze camera’s gebruiken om in Full-HD 3D te filmen.

De nieuwe camerasoftware zorgt dat een paar van dezelfde camera’s op elkaar aangesloten kunnen worden, waarna het tweetal camcorders naadloos zou samenwerken om stereoscopische beelden vast te leggen. Zo zou de software ervoor zorgen dat de lenzen van beide camera’s op dezelfde manier worden afgesteld en dat de ene lens meezoomt, als er aan de andere wordt gedraaid.

Dit trucje had Canon ook al toegepast bij twee andere camera’s, de XF105 en XF100, die het bedrijf eind vorig jaar uitbracht. Deze camera’s waren standaard al voorzien van de mogelijkheid om twee exemplaren op elkaar aan te sluiten, zodat ze 3D-beelden konden vastleggen. Van een specifieke 3D-camcorder van Canon die stereoscopisch filmen mogelijk maakt in één apparaat, is echter nog geen sprake.