NIEUWEGEIN - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia breidt dit jaar flink uit in Nederland. ''We willen onze positie op de Nederlandse markt verstevigen en verder uitbouwen'', zei een woordvoerder dinsdag.

''Nederland is een belangrijke markt voor Nokia omdat het qua ontwikkelingen en trends voorloopt op veel andere landen.''

Het Finse bedrijf en de Amerikaanse softwaregigant Microsoft maakten in februari bekend intensief te zullen samenwerken om de strijd aan te gaan met Apple en Google op de smartphonemarkt.

Windows Phone

Nokia gaat in de toekomst gebruikmaken van het besturingssysteem Windows Phone van Microsoft. Het Finse concern en de softwaremaker gaan ook nauw samenwerken om nieuwe mobiele producten te ontwikkelen en in de markt te zetten.

Nokia maakte bekend dat er vanaf 2012 veel Nokia-smartphones met het besturingssysteem Windows Phone worden verkocht. Nokia blijft overigens investeren in het huidige besturingssysteem Symbian. Het Finse bedrijf komt eind juni met een software-update.

HTC

Dit weekend maakte de Taiwanese smartphone- en tabletmaker HTC bekend dat het hoopt nog dit jaar een top 3-positie te bereiken op de Nederlandse markt voor mobiele telefoons.

Nederland is een interessante markt voor HTC, omdat Nederlanders redelijk gadgetgek zijn, aldus Mark Moons van HTC. ''Bovendien geven telecombedrijven hoge subsidies af.'' Aan de sterke verschuivingen van marktaandelen in Nederland is volgens de directeur te zien dat de Nederlander openstaat voor nieuwe dingen.