AMSTERDAM – Howard Stringer, CEO van Sony, heeft met uitspraken in een interview met the Wall Street Journal de geruchten over de vertraagde komst van de iPhone 5 doen oplaaien.

In het interview gaf Stringer commentaar op de situatie in Japan en een aantal fabrieken van Sony die getroffen zijn door de tsunami.

De CEO liet weten dat een fabriek in Sendai, waar camera’s worden ontwikkeld, zwaar getroffen is en dat de gang van de sensoren van Sony naar apparaten van Apple daardoor vertraging op zal lopen.

Camera

Stringer sprak niet expliciet over de iPhone 5, maar veel techsites gaan er vanuit dat dit wel is wat de CEO bedoelde. Eerder gingen er al geruchten over het feit dat Apple de huidige camera in iPhones zou vervangen voor een heel andere type. Naar verluidt gaat het om een 8 megapixel camera.

Welke eventuele invloed de vertraging bij Sony heeft op de lancering van de iPhone 5 is uit de uitspraken niet op te maken. Toch grijpen verschillende websites het interview aan om de geruchten nieuw leven in te blazen.

Zomer of herfst

Er was namelijk al sprake van een vertraging van de iPhone 5. Hoewel Apple het toestel nog niet eens officieel aangekondigd heeft, was de algemene verwachting dat de nieuwe iPhone deze zomer, of vlak na de zomer zou verschijnen. Inmiddels wordt gericht op het najaar.

Op de uitnodiging voor het jaarlijkse Worldwide Developers Conference in juni wordt namelijk niet over een iPhone 5 gerept. Wel wordt er duidelijk gemaakt dat nieuwe versies van iOS en Mac OS aanstaande zijn. Twee anonieme bronnen vertelde Techcrunch dat iOS 5 deze herfst zal verschijnen.

Doorgaans lanceert Apple een nieuwe iPhone in combinatie met een nieuwe versie van iOS wat er dus op zou wijzen dat de iPhone 5 ook in de herfst gelanceerd wordt. Mogelijk zorgt de vertraging bij Sony dus voor een latere lanceringsdatum. Sony en Apple wilden allebei niet reageren.