AMSTERDAM – Android gaat vanaf 2012 snel marktaandeel overnemen van Apple op de tabletmarkt. Aan het einde van dat jaar zal het aandeel van Androidtablets zelf groter zijn dan dat van de iPad.

Dat voorspellen verschillende deskundigen op een conferentie in Berlijn.

Sascha Pallenberg, een techblogger die vaker (juiste) voorspellingen doet, verwacht dat de consument veel zal overhouden aan de groeiende concurrentiestrijd op de tabletmarkt.

Prijsdaling

In de komende maanden zullen onder meer Research In Motion, LG, Asus, Acer, HP en HTC tablets lanceren. Samsung komt bovendien met de tweede generatie Galaxy Tabs. “De groei van het aanbod zal invloed hebben op de prijs”, voorspelt Pallenberg. “De fabrikanten moeten toch hun producten kwijt.”

Pallenberg erkent ondanks zijn voorspelling dat Android het zal winnen van de iPad, dat Apple een goede uitgangspositie heeft: “Het draait allemaal om goedkoper zijn dan de iPad. Maar tegelijkertijd heeft Apple al een situatie geschapen waarin het bedrijf goedkoop producten kan produceren. Dat is een uitdaging voor de concurrentie.”

iPad

Op dit moment is Apple goed voor negen van de tien verkochte tablets. Van de eerste iPad, die begin 2010 gelanceerd werd, zijn er zo’n 16 miljoen verkocht. Van de iPad twee, die ongeveer een maand op de markt is, zijn geen verkoopcijfers bekendgemaakt.