AMSTERDAM – Microsoft twijfelt of de tablet een apparaat is dat op de lange termijn aanwezig blijft op de computermarkt. Het bedrijf verwacht concurrentie van de laptop.

Dat zegt Craig Mundie, verantwoordelijk voor onderzoek en strategie bij Microsoft, in een toespraak in Australië.

“Ik weet niet zeker of de tabletcomputer zal blijven”, aldus Mundie. De tablet is de snelst groeiende gadget van dit moment. Volgens verschillende partijen is de populariteit groter dan die van de dvd vlak na zijn intrede.

Mobiel en draagbaar

Microsoft denkt dat smartphones op lange termijn de meest persoonlijke en mobiele computer zullen worden. Laptops zullen volgens Mundie belangrijk zijn als draagbare computer.

“Er is een belangrijk verschil tussen mobiel en draagbaar. Mobiele apparaten zijn er om onderweg te gebruiken en draagbare apparaten zijn er om mee te nemen en na de reis te gebruiken”, meent de topman van Microsoft.

“Tablets duiken in de ruimte tussen mobiel en draagbaar en ik weet niet of die ruimte volhardend is”, aldus Mundie.

Niet actief

Het bedrijf is nog niet echt actief op de tabletmarkt. In Australië werden woensdag twee Windowstablets gelanceerd en er zijn een hoop aankondigingen gedaan. Apple heeft inmiddels de tweede generatie iPads op de markt en ook Samsung komt binnenkort met de opvolger van de Galaxy Tab.

Al sinds de lancering van de iPad in 2010 menen analisten en critici dat Microsoft te langzaam inspeelt op de groeiende tabletmarkt en zo de boot zal missen.