AMSTERDAM – Ondanks de minimale aanpassingen aan de iPad 2 in vergelijking met de iPad 1, zet Apple met de nieuwe tablet wederom de standaard. De nieuwe iPad is iets lichter, dunner en sneller.

Wie voor het eerst de iPad 2 in handen krijgt, zal waarschijnlijk meteen enthousiast zijn. Het apparaat ziet er weer des Apple's (goed) uit en de tablet is zo in de markt gezet dat iedereen het er al voor de lancering over had.

Veranderingen

Wie beter gaat kijken naar de tablet moet concluderen dat er bijzonder weinig veranderd is ten opzichte van de iPad 1. De opvolger van de populaire tablet die de markt heeft bepaald, is 15 procent lichter en 33 procent dunner. Daarnaast presteert de iPad 2 ongeveer twee keer sneller.

De iPad 2 is momenteel de dunste tablet op de markt en laat de concurrentie daarmee achter zich. Samsung kondigde onlangs wel al twee nieuwe Galaxy Tabs aan die net iets dunner en lichter zijn.

Apple heeft naast de wijzigingen in de afmetingen en het gewicht van de iPad 2, twee camera’s, meer geheugen en een nieuwe chip aan de tablet toegevoegd. Hierna houden de verbeteringen wel zo'n beetje op. Op papier valt het allemaal wat tegen. Maar in vergelijking met de concurrentie zet de iPad 2 nu al de toon.

Snelheid

Wanneer de nieuwe tablet neergelegd wordt naast de iPad 1 vallen er direct een aantal dingen op. De vormgeving ziet er beter uit. Het verschil in gewicht is bijna niet te merken (alhoewel de tablet wel geweldig in de hand ligt) en 33 procent dunner is niet eens zo heel veel. Toch ziet de iPad 2 er hipper en nieuwer uit dan de iPad 1. Mogelijk door het afronden van de zijkanten.

Wanneer de apparaten worden aangezet, is meteen duidelijk dat de nieuwe iPad inderdaad een stuk sneller is. Ook met het opstarten van apps en bij het laden van websites en video’s is de iPad 2 aanzienlijk sneller dan de iPad 1. De belangrijkste en grootste verbetering is dus de moeite waard.

Grafisch

Door een nieuwe grafische chip worden hoge kwaliteit grafische beelden stukken sneller afgespeeld. Dat is in video’s nog niet eens heel duidelijk te merken, omdat het dan vooral aankomt op de snelheid van de verbinding, maar in games zoals N.O.V.A 2 HD verloopt het spel een stuk soepeler.

Vanwege de betere grafische prestaties (tot negen keer sneller) kunnen gebruikers via een speciale kabel hun iPad gemakkelijk aansluiten op een televisie of beamer en zo alles op het grote scherm zien. Video’s kunnen dan zelfs in full HD 1080p worden uitgezonden.

Daarnaast is ook de batterijduur van de iPad 2 verbeterd. In praktijk komt er ongeveer een uur aan gebruiktijd bij in vergelijking met de iPad 1. Met zo’n tien uur presteert de iPad 2 ook meteen een stuk beter dan concurrenten Xoom (Motorola) en Galaxy Tab (Samsung).

Camera en flash

Van de camera’s moet niet te veel verwacht worden. Videobellen werkt goed en is een toegevoegde waarde, maar foto’s nemen met het apparaat valt wat tegen. De beelden blijven erg korrelig, zeker als het licht niet ideaal is.

Het enige echt grote gemis aan het apparaat is het ontbreken van Flash. Veel websites werken inmiddels met HTML5, maar er blijft content die niet geladen kan worden op de iPad 2. Ook heeft Apple de tablet niet uitgerust met een USB-poort.

Smartcover

Deze kleine irritaties vallen in het niet bij bovengenoemde (kleine) verbeteringen. Bij ondergetekende zorgde echter niet de iPad 2 voor het grootste enthousiasme. De Smartcover die verkrijgbaar is voor de nieuwe tablet van Apple maakt het apparaat nog beter dan het al is.

Met een simpele magneetstrip kan de Smartcover aan de iPad worden bevestigd. Vervolgens kan het hoesje dienen als bescherming van het beeldscherm, maar ook omgevouwen worden zodat de iPad met een lichte hoek op een bureau of tafel gelegd kan worden waardoor typen een stuk aangenamer wordt (zie fotoserie).

Ook kan de smartcover gebruikt worden om de iPad 2 bijna helemaal rechtop te zetten waardoor het bekijken van video’s niet vanuit de hand hoeft te gebeuren.

Tot slot

Al met al zet Apple met de tweede generatie tablets een nieuwe standaard waar veel fabrikanten die nog hun eerste tablet op de markt moeten brengen een puntje aan kunnen zuigen. Hoewel de specificaties van de iPad 2 niet schokkend zijn - neem het 512MB RAM-geheugen waar ook de iPhone 4 over beschikt – werkt de tablet fantastisch, ligt het apparaat goed in de hand en laat het de gebruiker zich afvragen wat hij eigenlijk nog meer wil.

Een hele andere vraag is of de iPad 2 aangeschaft moet worden door mensen die al een iPad 1 hebben. Het is de nieuwe standaard, maar om na een jaar de nog goed werkende iPad te vervangen, is wat overdreven. Zeker met de minieme aanpassingen. De iPad 2 lijkt vooral gemaakt voor nieuwe gebruikers en om de concurrentie voor te blijven.