Het aantal schadelijke, op mobiele apparaten gerichte programma’s is tussen augustus 2009 en december 2010 meer dan verdubbeld, dat tonen gegevens van Kaspersky Lab aan.

In 2010 werden ten opzichte van het voorgaande jaar 65 procent meer nieuwe dreigingen ontdekt die gericht waren tegen mobiele apparaten; en aan het eind van 2010 bevatten Kaspersky Lab’s databases meer dan 1.000 varianten, afkomstig uit 153 verschillende soorten mobiele dreigingen.

De toenemende populariteit van het Android-platform heeft onvermijdelijk de aandacht getrokken van cybercriminelen. In augustus 2010 werd het eerste schadelijke programma gedetecteerd dat zich richtte op Android. Sindsdien is dit aantal gegroeid tot 15 programma’s uit in totaal 7 categorieën.

Ook verschenen tijdens deze laatste rapportageperiode de eerste dreigingen met Apple's iPhone OS als doelwit. Deze infecteerden echter uitsluitend toestellen met een zogenoemde jailbreak. Deze iPhone hack stelt gebruikers in staat games en andere software van derden te installeren die niet afkomstig is van Apple.

De meeste mobiele dreigingen blijven zich richten op het door een groot aantal mobiele apparaten ondersteunde Java 2 Micro Edition (J2ME) platform. Dit betekent dat niet alleen smartphones het risico lopen om geïnfecteerd te raken, maar ook standaard mobiele telefoons. Het op een na meest bedreigde platform is Symbian, met Python op de derde plaats.

'Het gebruik van SMS Trojans is voor cybercriminelen nog altijd de eenvoudigste en doeltreffendste manier om geld te verdienen. De reden hiervoor is vrij simpel: elk mobiel apparaat, of het nu een smartphone is of een basismobieltje, heeft via zijn mobiele account een directe verbinding met het geld van de eigenaar. Het is deze ‘directe verbinding’ waar criminelen actief misbruik van maken,' legt Denis Maslennikov, Senior Malware Analyst bij Kaspersky Lab en auteur van de analyse Mobile Malware Evolution: An Overview, Part 4, uit.

Sinds 2010 is het versturen van vergoeding-gebaseerde sms-berichten niet meer de enige winstgevende methode voor virusschrijvers die op verschillende platformen gerichte dreigingen ontwikkelen. Andere illegale trucs zijn ook gebruikt, zoals het omleiden van gebruikers van mobiel internetbankieren naar phishing sites en het stelen van wachtwoorden die door banken naar mobiele telefoons worden gestuurd.

Mobiele dreigingen zijn complexer dan ooit geworden, en omvatten de opkomst van mobiele bots en andere op afstand gestuurde software. Volgens Denis Maslennikov 'betekent dit dat aanvallen op mobiele apparaten een volstrekt nieuw niveau hebben bereikt.'

Kaspersky Lab voorspelt een toename van het aantal zwakke plekken die in mobiele platformen worden aangetroffen, evenals een stijging van het aantal dreigingen voor Android en het voortgaand gebruik van verkorte nummers door cybercriminelen.