Sony kondigt een nieuwe, ‘professionele’ camcorder aan die uitgerust is met Sony’s NEX-systeem, een systeem voor verwisselbare lenzen.

De nieuwe NEX-FS100JK is het professionelere broertje van de eerder uitgebrachte NEX-VG10. De term ‘professioneel’ slaat in dit geval onder meer op de beschikbare aansluitingen: naast een voor consumenten gangbare hdmi-uitgang, heeft de camcorder ook een XLR-aansluiting voor professionele microfoons en een HS-SDI-uitgang.

Daarnaast valt op dat de nieuwe videocamera heel wat meer knopjes bevat dan de gemiddelde consumentencamcorder, terwijl Sony’s NEX-systeem met zijn verwisselbare lenzen zorgt voor meer creatieve vrijheid. De camera kan opnemen in verschillende formaten, waaronder Full HD.

De NEX-FS100JK bewaart opnamemateriaal op SD-, SDHC- en SDXC-kaartjes, of op Sony’s eigen Memory Stick Pro Duo Class 4-geheugenkaartjes. Het apparaat wordt in het tweede kwartaal uitgebracht in Japan, waar het zo’n 6000 euro gaat kosten. Wanneer en met wat voor prijskaartje de camcorder naar Nederland komt, is nog niet duidelijk.