AMSTERDAM - Bijna een derde (32 procent) van de deelnemers aan een peiling op NU.nl is van plan een iPad 2 te kopen. De nieuwe versie van Apples populaire tablet werd deze week door het bedrijf aangekondigd en is vanaf 25 maart te koop in Nederland.

Aan de peiling hadden vrijdagmiddag ruim 14.000 mensen meegedaan. 32 procent van de deelnemers gaf aan een iPad 2 te gaan kopen terwijl 57 procent dit juist niet gaat doen.

Geruchten over de iPad 2 deden al maanden de ronde en veel verrassingen waren er bij de lancering dan ook niet. Opmerkelijk is wel dat Apple al een week na de presentatie apparaten gaat verkopen in de Verenigde Staten. Na drie weken, op 25 maart, is de iPad 2 verkrijgbaar in Nederland.

Afgeprijsd

De vrij plotselinge komst van de opvolger van de populaire eerste tablet van Apple zorgt ervoor dat de iPad 1 in de uitverkoop gaat. Zo is de goedkoopste versie van de iPad 1 nu verkrijgbaar voor 379 euro terwijl dat normaal 499 euro is. Ook op handelssites als Marktplaats staan veel advertenties waarin de 'oude' iPad wordt aangeboden.

Twaalf procent van de NU-lezers geeft dan ook aan juist nu een iPad 1 te gaan kopen. Een deel van de 57 procent die geen iPad 2 gaat kopen, wacht mogelijk op de komst van andere tablets.

Concurrenten

Dit jaar worden nog tientallen Androidtablets gelanceerd. Ook Research In Motion (RIM), de producent van Blackberry, komt in het tweede kwartaal met een eigen tablet. Daarnaast zal ook Microsoft verschillende Windowstablets introduceren.

2011 moet dan ook het jaar van de tablets worden. Tijdens de presentatie van Apple, waar de zieke Steve Jobs onverwacht verscheen, werd duidelijk dat Apple 2011 als het jaar van de iPad 2 ziet. Volgens bronnen bij fabrikanten van de gadgets zullen er dit jaar zo'n veertig miljoen iPads verkocht worden.