AMSTERDAM - Tot voor kort konden alleen iPhone-gebruikers met een speciale applicatie betaald parkeren. Nu kunnen ook bezitters van een Android-smartphone gebruik maken van deze functie.

Met de app van Parkmobile kun je in 25 Nederlandse steden betalen om te parkeren. Een GPS-systeem bepaalt je locatie, waarna je alleen het zonenummer hoeft te controleren en bevestigen.

De auto is gekoppeld aan het mobiele nummer en staat daarmee geregistreerd als betaald geparkeerde.

Automatisch

Bij terugkomst ben je met één druk op de knop weer uitgecheckt. Aan het einde van de maand worden de totale parkeerkosten automatisch afgeschreven.

Ook kun je de app gebruiken om parkeerlocaties vinden, recente transacties op te roepen en om privé en zakelijke kosten van elkaar te scheiden.

Succes

Om de app daadwerkelijk te kunnen gebruiken, moet je wel 2,50 euro tot 5 euro (afhankelijk van de te bezoeken steden) registratiekosten betalen. De iPhone-app werd afgelopen zomer al gelanceerd en mag zich een succes noemen.

In december behaalde het programma’tje 20.000 downloads. Zonder iPhone of Android-toestel is het ook mogelijk om betaald te parkeren via Parkmobile, door te surfen naar de mobiele website, te bellen of te sms’en.