AMSTERDAM - Apple heeft dinsdagavond de maandenlange geruchten over de komst van de iPad 2 bevestigd. Het apparaat is nu officieel aangekondigd.

Dat bleek dinsdag uit een presentatie van Apple in San Francisco. De iPad 2 is in de Verenigde Staten al vanaf 11 maart verkrijgbaar. In Nederland komt het apparaat op 25 maart in de winkels te liggen.

De iPad 2 zal de iPad gaan opvolgen. Van de populaire tabletcomputer werden tussen april en december 2010 zo'n 15 miljoen exemplaren verkocht. Er zitten inmiddels zo'n 65.000 iPad-apps in de App Store.

Steve Jobs

Opvallend is dat Steve Jobs, CEO van Apple, zelf op het podium verscheen. Enkele weken geleden ging hij met ziekteverlof en maakte niet bekend wat er precies aan de hand was. Volgens geruchten zou Jobs voor de tweede keer getroffen zijn door kanker en heeft hij nog maar enkele weken te leven. Deze geruchten lijkt Jobs nu de kop in te drukken.

De iPad 2 krijgt een nieuw design, is uitgerust met een A5-chip en een dual-core processor. Hierdoor zullen grafische elementen negen keer sneller werken en is het apparaat als geheel zo'n twee keer sneller dan de voorganger.

Camera's en gewicht

Zoals verwacht is de iPad 2 ook uitgerust met twee camera's. Een ander gerucht wat dinsdagavond bevestigd werd, is het feit dat de iPad 2 dunner is dan de iPad. Zo'n 33 procent dunner zelfs. De dikte gaat van 13,4 millimeter naar 8,8 millimeter.

Het apparaat is daardoor ook iets minder zwaar. Het gewicht zakt van 680 naar 600 gram. De batterijduur van de tabletcomputer is verlengd naar 10 uur en Apple laat weten dat de prijzen voor de iPad hetzelfde zijn als bij de eerste iPad. 

Prijzen

De goedkoopste versie van 16GB met alleen wifi kost 499 euro. De duurste uitvoering met 64 GB en wifi en 3G, kost 799 euro. Een witte editie van de tabletcomputer zal vanaf de eerste dag verkrijgbaar zijn.

Apple heeft besloten het apparaat uit te rusten met HDMI-ondersteuning. Het scherm van het apparaat is met 9,7 inch net zo groot als bij zijn voorganger.

iOS 4.3

Ook lanceerde Apple naast de iPad 2 een nieuwe versie van het besturingssysteen iOS. iOS 4.3 zal worden geleverd bij de nieuwe tabletcomputer en kan bijvoorbeeld javascript twee keer sneller gebruiken.

Ook is het mogelijk om iTunes met een computer thuis te synchroniseren zodat je vanaf een iPad gemakkelijk dingen kunt overzetten op een desktop of laptop. Applicaties uit de App Store ondersteunen nu bovendien video en audio via AirPlay waarmee beeld en muziek draadloos gestreamd kan worden.

Google

De CEO van Apple haalde in zijn toespraak ook nog even uit naar concurrent Google met Androidtablets. Die zijn volgens Jobs erg duur en voor Honeycomb, het speciale besturingssysteem voor tablets, zijn slecht honderd speciale apps ontwikkeld.

Gezegd moet worden dat dit systeem er pas zeer kort is en de vergelijking dus eigenlijk ongegrond is.

Uitverkoop

In een video vat Apple de iPad 2 nog eens samen. Ook alle specificaties zijn na te lezen. Donderdag blijkt dat Apple de eerste editie van de iPad in de uitverkoop heeft gezet. De goedkoopste versie kost geen 499 euro meer, maar 379 euro. De duurste iPad 1 wordt voor 699 euro verkocht waar dit apparaat eerst 799 euro kostte.

Volg de twitterberichten over de iPad 2 via NUlive.

Presentatie iPad 2