AMSTERDAM – De afname van ontvangst op mobiele telefoons wanneer de antenne wordt aangeraakt, zoals gebeurde bij de iPhone 4, is een serieus probleem en wordt niet verholpen door het gebruik van een hoesje.

Dat concluderen Britse onderzoekers van de University of Bristol.

Gebruikers van de iPhone 4 klaagden na de lancering over het wegvallen van de verbinding wanneer de antenne aangeraakt werd. Apple loste dit probleem uiteindelijk op met het uitdelen van gratis hoesjes.

Hoesje geen oplossing

Volgens de onderzoekers is dit echter geen oplossing. “Ruimte creëren tussen de antenne en de hand van een gebruiker is niet voldoende. De ontvangst nam niet significant toe”, aldus de onderzoekers.

Het hoesje van de iPhone 4 werd niet specifiek onderzocht. De onderzoekers keken naar het verlies van ontvangst in het algemeen en concluderen dat het een serieus probleem is waar een oplossing voor moet komen.

“Uit de resultaten kunnen we opmaken dat de gevoeligheid van het apparaat afneemt met een honderdvoud wanneer de telefoon vastgehouden wordt. De gevoeligheid van de antenne werd niet zo zeer aangetast, maar de communicatie tussen de telefoon en de antenne wel.”

De onderzoekers werken nog aan een oplossing voor het probleem.