De Japanse elektronicafabrikant Fujitsu toont deze week naar eigen zeggen ‘de eerste monitor die echt volledig draadloos werkt’. Het nieuwe computerscherm ontvangt zowel beelden als stroom, zonder dat er kabels op hoeven te worden aangesloten.

De monitor in kwestie – een nog naamloos, maar werkend prototype – meet 22 inch en maakt gebruik van een magnetisch inductieveld om de elektriciteit binnen te krijgen, die benodigd is om te werken.

Hiervoor is een zogeheten SUPA-hotspot (Smart Universal Power Access) nodig in het bureaublad, een plateau dat deze energie doorgeeft. Dit werkt op dezelfde manier en is net zo veilig als het laadstation van een elektrische tandenborstel, aldus Fujitsu. De hotspot die nodig is voor de draadloze monitor is wel een stuk forser en krachtiger.

Beelden komen via een draadloze usb-technologie binnen vanaf een pc of laptop. Het bereik van Fujitsu’s draadloze beeldtechniek bedraagt tien meter. Wanneer Fujitsu zijn draadloze monitor en de benodigde elektriciteitshotspots op de markt zal brengen, is nog niet bekend.