Een openbare vingerafdrukscanner is niet het meest hygiënische apart denkbaar. Al die honderden vingers die hun vingerafdruk hebben laten controleren, waar hebben die vingers daarvoor gezeten? NEC begrijpt dat probleem en komt daarom met een oplossing.

NEC heeft namelijk de commerciële lancering van de HS100-10 aangekondigd. De HS100-10 is 's werelds eerste scanner die zowel vingerafdrukken als ook de karakteristieken van de vingeraders kan verwerven, zonder dat de vinger daadwerkelijk het apparaatje hoeft aan te raken.

Een bijkomend voordeel is dat de scanner ongevoelig is voor zweterige vingers, waar andere vingerafdrukscanners nogal eens problemen van ondervinden. Aangezien zowel de vingerafdruk als ook de vingeraders gescand worden, is deze technologie nog veiliger en moeilijker te bedonderen dan de gebruikelijke scanners.

De HS100-10 van NEC zal getoond worden op Pulse 2011 in Las Vegas. De scanner zal vanaf mei in de winkels moeten komen te liggen. Wat deze contactloze vingerafdruk- en vingeraderscanner moet gaan kosten is nog niet bekend.