AMSTERDAM - Hoewel Samsung zou werken aan televisies met Google TV, heeft de Koreaanse elektronicafabrikant al een eigen concurrerende dienst klaar onder de naam Smart TV.

Het bedrijf toonde maandag de eerste lichting televisies met Samsungs Smart TV-service, waarmee gebruikers onder meer kunnen internetten.

Samsung rust dit voorjaar diverse nieuwe televisies uit met Smart TV. Deze televisies kunnen draadloos verbinding maken met het internet, waarna men op de tv’s over het internet kan surfen.

Nieuwe browser

Hiervoor beschikken de apparaten over een browser die door Samsung is ontwikkeld. Ook kunnen gebruikers applicaties downloaden, een optie die ook beschikbaar is op televisies met Google’s internetplatform.

Zo toonde Samsung maandag op een persconferentie in Boedapest diverse spelletjes en Facebook-, Google Talk- en Youtube-apps.

Ook is het mogelijk om Skypegesprekken te voeren via de televisie. Hiervoor komt een webcamaccessoire beschikbaar, dat los te koop zal zijn voor zo’n 150 euro.

Zoekfunctie

Een andere gelijkenis met Google TV is de ingebouwde zoekfunctie van Samsungs nieuwe internettelevisies. Via Smart TV kan men met één opdracht zoeken op het internet, binnen het eigen netwerk, naar opgenomen uitzendingen en in de elektronische programmagids.

In tegenstelling tot de Google-tv’s die bijvoorbeeld Sony al heeft uitgebracht in de VS, voorziet Samsung zijn afstandsbedieningen niet van volwaardige qwertytoetsenborden. Men kan tekst invoeren met de numerieke toetsen van de bediening, of een Galaxy Tab of Samsung smartphone gebruiken.

Zappen

Ook kan men zappen met de tablets en mobieltjes van het bedrijf. Volgens Samsung zal het zelfs mogelijk zijn om er via het thuisnetwerk tv op te kijken, bijvoorbeeld in de slaapkamer. De Koreaanse elektronicafabrikant stelt dat er mogelijk ook compatibele apps verschijnen voor andere smartphones en tablets.

Naast een Skype-camera heeft Samsung nog een andere accessoire in de planning: een eigen router. Deze wifi-router is speciaal gemaakt om technofoben werk uit handen te nemen bij het aansluiten van de tv op internet.

Door de router in de buurt van de tv te zetten, zou het apparaat automatisch de juiste instellingen kiezen om een draadloze verbinding met de tv tot stand te brengen.

Blu-rayspelers

Samsung voorziet niet alleen zijn nieuwste televisies van de internetdienst. Ook de nieuwe lichting blu-rayspelers die het bedrijf dit voorjaar uitbrengt, worden uitgerust met Smart TV. Het bedrijf stelt dat de dienst op die manier ook beschikbaar zal zijn voor bezitters van een oudere Samsung tv of een televisie van een andere fabrikant.