LONDEN - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia gaat voortaan gebruik maken van het Microsofts besturingssysteem Windows Phone 7 voor mobiele telefoons. Dat hebben beide ondernemingen vrijdag bekendgemaakt.

De samenwerking maakt deel uit van de nieuwe strategie van Nokia-topman Stephen Elop. Hij zei onlangs dat het concern in een crisis verkeert.

Volgens Elop staat Nokia momenteel op een ''brandend platform omringd door een vuur van concurrentie''. Het Finse bedrijf zou daarom radicale keuzes moeten maken.

Symbian

Nokia ondervindt hevige concurrentie op de smartphonemarkt van de iPhone van Apple en telefoons die draaien op Android, het besturingssysteem voor smartphones van Google.

De telefoons van Nokia draaien nu op het eigen besturingssysteem Symbian, dat niet concurrerend genoeg is.

Symbian blijft overigens wel bestaan: het bedrijf verwacht naar eigen zeggen de komende jaren nog 150 miljoen Symbian-toestellen te verkopen.

MeeGo

Ook Nokia's andere mobiele platform, MeeGo, blijft bestaan. Nokia ontwikkelde dat op Linux gebaseerde systeem samen met chipfabrikant Intel. MeeGo wordt volledig open source, en later dit jaar verschijnt nog een apparaat waarop de software is geïnstalleerd.

Beleggers zijn vooralsnog niet overtuigd van de samenwerking tussen Nokia en Microsoft. Het aandeel Nokia verloor in de ochtendhandel 10 procent.

Analisten

Analisten zijn niet onverdeeld positief over de koerswijziging van Nokia.

''Wij vinden het een slechte zet van Nokia. Microsoft heeft met Windows Phone 7 wel een goed besturingssysteem, maar met een marktaandeel van slechts 3 procent is het veel te klein om de snel slinkende positie van Nokia op de markt voor smartphones te verbeteren'' zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

''Daarnaast heeft Nokia de slag op de smartphonemarkt verloren door te weinig en te trage innovatie, een probleem dat Microsoft ook heeft.''

Groot risico

Ook Greger Johansson van onderzoeksbureau Redeye is sceptisch. ''Ik betwijfel of het een goed idee is dat twee grote spelers die niet erg succesvol zijn geweest gaan samenwerken en hopen dat er iets geweldigs uit zal komen.'' ''Er is een groot risico dat Nokia een vergeten aandeel zal worden voor een bepaalde tijd'', vulde analist Jari Honko van Swedbank aan.

Win-win

Technologiespecialist Richard Windsor van Nomura is iets optimistischer: ''Gegeven dat ze beiden worstelen in het mobiele segment momenteel, zou het een win-win moeten zijn. Het is mogelijk dat het effectief is, maar het is nog veel te vroeg dat te zeggen.''

Analist Sami Sarkamies van de Zweedse bank Nordea vraagt zich af wat de gevolgen zijn van het afschrijven van het Symbian-besturingssysteem door Nokia. ''De transitieperiode beangstigt me. Hoe goed kunnen ze nog hun oude producten verkopen als er onzekerheid is over hun toekomstige ondersteuning?''