Nikon introduceert deze week twee nieuwe Coolpix camera’s, de P300 en de P500. Laatstgenoemd model krijgt een stevige lens waarmee men tot 36 keer kan inzoomen.

Hoewel de camera’s in naam nogal op elkaar lijken, vertonen de twee in de praktijk de nodige verschillen. De P300 is een stevige, maar sereen vormgegeven compactcamera, terwijl de P500 een stoerder bridgecamera-uiterlijk heeft.

Beide camera’s zijn in staat om video vast te leggen in Full HD-resolutie. Tijdens het filmen kunnen gebruikers gewoon de autofocus en optische zoom benutten. Die optische zoom is bij de P500 wel een stuk sterker dan bij zijn kleinere broer: komt de P300 niet verder dan 4,2x, de P500 doet 36x.

Omdat zelfs de kleinste camerabewegingen funest kunnen zijn op dit soort zoombereiken, heeft Nikon de P500 uitgerust met een uitgebreid leger aan hulpfuncties. Zo beschikt de camera over Hybride VR, een kruising tussen optische en digitale trillingsdemping, bewegingsdetectie om bewegingen van het onderwerp op te vangen en best shot selector, een functie die automatisch de beste foto zou kiezen uit een serie van tien gelijkwaardige foto’s.

Ook heeft de P500 een kantelbaar lcd-scherm, terwijl dat van de P300 vastzit. Nikon belooft echter bij beide camera’s goede foto- en filmresultaten, en die claim is terug te zien in de prijzen. De Coolpix P300 is vanaf 17 maart te koop voor 329 euro, terwijl de Coolpix P500 een halve maand eerder uitkomt voor 429 euro.