AMSTERDAM – Mobieltjesfabrikant INQ komt binnenkort met een ‘Facebooktelefoon’. Het toestel draait op Android en is onafhankelijk ontwikkeld, maar Facebook is zeer betrokken geweest bij het project.

Dat vertelt Ken Johnstone, mede-oprichter van INQ, tegenover the Guardian.

Al maanden doen geruchten over een Facebooktelefoon de ronde. De netwerksite heeft altijd ontkend zelf aan een telefoon te werken, maar INQ bevestigt dat de fabrikant op eigen initiatief wel een dergelijk toestel heeft ontwikkeld.

“Er is een meedogenloze focus op Facebook, maar het toestel is nooit bedoeld als de Facebooktelefoon”, aldus Johnstone. “De website is wel intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van het toestel.”

Toegang

De telefoon wordt volgende week tijdens het World Mobile Congress in Barcelona officieel gepresenteerd. Donderdag werd al duidelijk dat het beginscherm van het toestel niet bestaat uit een vlak met applicaties, maar uit Facebook.

Via het beginscherm kunnen gebruikers hun status updaten, inchecken bij Facebook Places en vrienden opzoeken. Een aparte Facebook applicatie bestaat dan ook niet meer.