AMSTERDAM –Hewlett Packard (HP) heeft woensdagavond (lokale tijd) de eerste WebOS-tablet gelanceerd.

De HP TouchPad beschikt over een 9,7 inch-scherm en is uitgerust met een aangepaste versie van het besturingssysteem WebOS.

Het apparaat is verkrijgbaar in 16GB, 32GB of 64GB en de tablet beschikt over een ingebouwde camera en over wifi. Ondersteuning van 3G en 4G is nog niet ingebouwd, maar dat komt later, aldus HP.

WebOS

Naast de tablet lanceerde HP ook nieuwe WebOS-smartphones onder de naam HP Veer en een nieuwe Pre3. Het besturingssysteem werd iets aangepast zodat er gemakkelijk communicatie mogelijk is tussen verschillende WebOS-apparaten.

Zo kan een webpagina gemakkelijk van de tablet naar een smartphone worden verstuurd met een speciale knop.

WebOS is het eigen besturingssysteem van HP dat het bedrijf verkreeg bij de overname van Palm in 2010. Sinds die overname is er wat onduidelijkheid geweest over wat HP zou doen met partner Microsoft en het besturingssysteem Windows 7 voor op tablets.

Ook was er sprake van een lancering van HP-tablets uitgerust met Android. Onlangs maakte een topman van HP duidelijk dat er nog wel, in beperkte mate, gewerkt wordt met Windows, maar dat Android definitief van de baan is. Op lange termijn richt HP zich alleen op WebOS.

Applicaties

Over applicaties is nog weinig duidelijk. Uiteraard beschikt de TouchPad over een applicatiewinkel, maar een specifiek aantal apps wordt niet genoemd. HP heeft het over toegang tot 'duizenden' applicaties.

Wel is duidelijk dat Amazon een gratis Kindle-applicatie beschikbaar maakt waarmee TouchPad-gebruikers ruim 800.000 e-books kunnen raadplegen. Ook heeft HP contracten gesloten met aanbieders van muziek en films en is het mogelijk abonnementen voor onder meer Time, Sports Illustrated, Fortune en People af te sluiten.

Prijs onbekend

De TouchPad komt deze zomer uit in in ieder geval de Verenigde Staten. Ook in een aantal andere landen wordt de tablet dan beschikbaar, maar welke landen dit zijn is niet gezegd. Prijzen van de nieuwe apparaten maakte HP tevens niet bekend.

Web

Hewlett-Packard (HP) gaat zich volledig richten op het eigen mobiele besturingssysteem webOS dat het bedrijf in het bezit heeft sinds de overname van Palm.

HP lanceert WebOS-tablet