AMSTERDAM – Het aanbieden van de iPhone 4 op het netwerk van de Amerikaanse provider Verizon heeft er niet voor gezorgd dat de problemen met de antenne van de iPhone zijn opgelost. Ook op het CDMA-netwerk valt de verbinding weg als de antenne aangeraakt wordt.

Dat blijkt uit tests van Ilounge.com en een video die het probleem toont.

Vlak na de lancering van de iPhone 4 in 2010 kwamen klachten binnen over de ontvangst; die zou wegvallen wanneer de telefoon werd vastgehouden op een gebruikelijke manier.

De antenne, gepositioneerd in de linkeronderkant van het toestel, zou overgevoelig zijn en bij aanraking zorgen voor substantieel ontvangstverlies. Apple besloot na een aantal weken media-aandacht voor ‘antennagate’ alle gebruikers van een gratis hoesje te voorzien.

Slecht netwerk

De iPhone 4 was lange tijd exclusief verkrijgbaar bij de Amerikaanse providers AT&T. Apple besloot dit jaar het toestel ook via Verizon aan te bieden, mede omdat het bedrijf niet tevreden was over de betrouwbaarheid van het netwerk van AT&T. Het kwalitatief mindere netwerk zou bijgedragen hebben aan de antenneproblemen.

Apple voerde kleine veranderingen door in de iPhone 4 voordat deze bij Verizon werd aangeboden. De antenne werd minimaal aangepast en het toestel werd geschikt gemaakt voor CDMA (Code Division Multiple Acces), een techniek waarvan Verizon gebruikmaakt.

De problemen met de antenne van de iPhone 4 zouden hiermee verholpen moeten zijn, maar nog geen week na de lancering van de iPhone 4 bij Verizon duiken de eerste klachten alweer op.

Tests

Uit tests van Ilounge.com blijkt dat de downloadsnelheid wanneer de telefoon vastgehouden wordt, daalt van 1,1 Mbps naar 0,1 Mbps. De uploadsnelheid was zonder dat de antenne werd aangeraakt 0,5 Mbps en zakte vervolgens tot 0.

In een video die dezelfde website maakte, blijkt dat het probleem zich niet alleen in de tests openbaart, maar ook in de praktijk waargenomen kan worden.
 

Video