Canon had een tijd het monopolie op simpele richt-en-schiet camera's met een ingebouwde gps. Die monopoliepositie zal het Japanse bedrijf nu moeten delen met Pentax. Pentax heeft dinsdag namelijk de Optio WG-1 aangekondigd die dus ook voorzien is van gps.

De Optio WG-1 is niet alleen voorzien van een gps, hij is tevens robuust. De camera is schokbestendig tot een hoogte van zo'n 1,5 meter, hij is waterdicht tot een diepte van zo'n 10 meter en hij is verpletterbestendig tot een zwaarte van zo'n honderd kilo. Daarbij is hij bestand tegen temperaturen tot aan -10 graden Celsius. Daardoor lijkt Pentax zijn pijlen te richten op consumenten die graag in een of andere wildernis verblijven.

Deze richt-en-schiet camera heeft een lcd-beeldscherm van 2,7 inch met een breedbeeld van 16:9. Verder heeft de Optio WG-1 een 14 megapixel sensor, de mogelijkheid om 720p video's op te nemen, een hdmi-uitgang, een 5x interne, optische zoomlens (28-140mm) met vijf led-lichtjes om de lens heen.

De Optio WG-1 van Pentax gaat omgerekend bijna 300 euro kosten. In april zal deze robuuste camera in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn. Of en wanneer hij naar Nederland komt is nog niet bekend. Evengoed is deze richt-en-schiet camera ook gewoon online te bestellen.