AMSTERDAM – De Archos 70 is een budgettablet die zich met zijn lage prijs op de massa richt. Helaas lijkt de tablet niet helemaal af en kan hij de verwachtingen niet waarmaken.

Op het eerste oog ziet het apparaat er prima uit met een 7 inch-scherm, 250 GB opslagcapaciteit en prima hardware.

Na de eerste aanraking beginnen de twijfels echter toe te nemen. Het materiaal voelt rammelig en goedkoop. Zeker als je andere tablets van bijvoorbeeld Apple en Samsung in je handen hebt gehad.

Android Market

Het grootste probleem is echter niet het omhulsel of het scherm, zoals gezegd moet je dat misschien wel op de koop toe nemen voor een prijs van 300 euro. De grootste misser is het ontbreken van Android Market.

Door deze ene misser wordt het gehele apparaat eigenlijk waardeloos. Zonder Android Market kan een gebruiker geen nieuwe applicaties downloaden en zonder nieuwe applicaties kan de tablet eigenlijk alleen gebruikt worden om mee te internetten.

Applicaties

De gebruiker moet tevreden zijn met de vooraf geïnstalleerde apps of met het door Archos gelanceerde Appslib, waar bar weinig interessante apps in te vinden zijn.

Via een omweg kunnen applicaties wel op de Archos worden geïnstalleerd, maar de gemiddelde bebruiker heeft daar vermoedelijk geen zin in. Een apparaat koop je niet, ook al kost het ‘slechts’ 300 euro, om er zelf nog aan te gaan sleutelen.

Nieuw segment

De reden voor het ontbreken van de applicatiewinkel van Google is dat veel apps niet zouden werken met de afwijkende hardware van Archos. Google maakt de keuze of een fabrikant Android Market mag gebruiken, Archos maakte de keuze voor het gebruik van andere hardware.

Deze keuze maakte de fabrikant bewust om de prijs van de tablet laag te houden. Uiteraard valt daar iets voor te zeggen en met het geheugen en apparaat is niets mis, maar het ontbreken van Android Market zorgt ervoor dat de Archos 70 meer een grote smartphone is geworden waar je niet mee kunt bellen én geen applicaties op kunt draaien. Archos heeft met deze tablet een nieuw segment gecreëerd, maar of we daar nu blij mee moeten zijn?