AMSTERDAM – Zoals verwacht was Android over het vierde kwartaal van 2010 in de Verenigde Staten (VS) de grote winnaar op de smartphonemarkt. Blackberry blijft marktleider maar moest wel aandeel inleveren. Het aandeel van Apple groeide slechts met 0,7 procentpunt.

Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Comscore.

De resultaten werden gemeten over een periode van drie maanden die afliep eind december. Comscore vergelijkt de gegevens met de drie maanden voorafgaand aan die periode, eindigend eind september.

RIM en Android

Research In Motion (RIM), de producent van Blackberry, was verantwoordelijk voor 31,6 procent van de verkochte smartphones waarmee het bedrijf marktleider blijft. De vorige periode kwam het aandeel van Blackberry uit op 37,3 procent.

Google doet het met het besturingssysteem Android beter. Met 28,7 procent komt het uit op de tweede positie wat betreft smartphones. De voorafgaande periode bedroeg het marktaandeel 21,4 procent. Een stijging van 7,3 procentpunt.

Apple stagneert

Apple moet het, ondanks de groei van de totale markt, doen met een stijging van 0,7 procentpunt. Het aandeel van iPhones komt uit op 25 procent. Ook uit eerder onderzoek van Nielsen bleek dat het aandeel Apple nog wel licht stijgt, maar het moet afleggen tegen Android.

De totale markt groeide met 60 procent naar 63,2 miljoen Amerikanen die een smartphone in hun bezit hebben. Microsoft kende een lichte daling van 1,5 procentpunt en kwam uit op 8,4 procent van de markt.

Samsung

Wat betreft de totale mobiele markt, waar ook mobiele telefoons die geen smartphones zijn worden meegerekend, is Samsung de Amerikaanse marktleider met 24,8 procent marktaandeel. Samsung wordt gevolgd door LG (20,9 procent), Motorola (16,7 procent) en RIM (8,5 procent).