READING - De verkoop van smartphones met Android-software heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar opnieuw een forse groei doorgemaakt.

Het besturingssysteem voor smartphones van Google streeft Nokia's Symbian daarmee voorbij als grootste platform ter wereld. Dat heeft onderzoekbureau Canalys maandag bekendgemaakt.

In de laatste drie maanden van vorig jaar werden er 32,9 miljoen smartphones met het besturingssysteem Android verkocht, tegen 31 miljoen toestellen met Symbian.

Stijging

Volgens Canalys leveren vooral merken als Samsung, HTC, Acer en LG Electronics grote aantallen smartphones met Androidsoftware.

In totaal werden er in het vierde kwartaal wereldwijd meer dan honderd miljoen smartphones verkocht. Dat is een stijging van 88,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Over heel 2010 werden ongeveer driehonderd miljoen toestellen geleverd, een toename van 80 procent ten opzichte van 2009.

Grootste afzetmarkt

Europa, het Midden-Oosten en Afrika blijven op regionaal niveau de grootste afzetmarkt. In totaal werden daar 38,8 miljoen smartphones verkocht, een stijging van 90 procent ten opzichte van 2009.

De Finse mobieltjesfabrikant Nokia was ook vorig jaar marktleider in die gebieden en in Azië.

Verenigde Staten

Research in Motion (RIM), de maker van BlackBerry, stootte Nokia van de troon in Latijns-Amerika. RIM verkocht daar in het vierde kwartaal 1 miljoen toestellen meer dan Nokia.

In de Verenigde Staten worden de meeste smartphones verkocht, ruim twee keer zo veel als in China. RIM heroverde vorig jaar de koppositie in de VS ten koste van Apple. RIM profiteerde vooral van de lancering van de BlackBerry Torch.