Smartpenfabrikant Livescribe heeft zijn Pulse middels een firmware-update een stoomcursus Nederlands gegeven.

Met de nieuwste firmware is de smartpen voortaan in het Nederlands te bedienen. Audio-feedback in de pen en menu-instellingen zijn na de update volledig in het Nederlands. Ook is de handleiding voor Livescribes smartpen naar het Nederlands vertaald.

De Livescribe Pulse is een op papier gebaseerde minicomputer in de vorm van een pen, die alles opneemt wat de gebruiker hoort en schrijft. De audio wordt gesynchroniseerd met wat er geschreven wordt, zodat men nooit meer een woord hoeft te missen, aldus Livescribe. Door op de aantekeningen te tikken, krijgt men de opname vanaf dat precieze tijdstip te horen.

In de papieren handleiding staat naast de geschreven instructies een info-teken waarop men met de pen kan drukken om meer informatie in het Nederlands te krijgen. Door de smartpen aan de computer te koppelen en de Livescribe Desktop applicatie te starten, wordt de update automatisch geïnstalleerd.

Naast de Pulse is de update ook geschikt voor de Echo. Deze pen kan nu ook gecombineerd worden met Livescribes Paper Tablet, waardoor de smartpen verandert in een muis. De prijzen voor de pennen zelf beginnen bij 149 euro.