AMSTERDAM – Apple is in het vierde kwartaal van 2010 opgeklommen naar een derde plaats in de computermarkt. Na een groei van 241 procent vergeleken met een jaar geleden heeft het bedrijf Lenovo en Dell ingehaald.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekenverzamelaar Canalys.

Het marktaandeel van Apple op de computermarkt, waartoe de Mac en iPad behoren, is inmiddels gegroeid tot 10,8 procent waar dat een jaar geleden nog 3,8 procent was. In totaal verkocht Apple 11,5 miljoen computers.

Naast Apple wist alleen Lenovo een kleine groei van het marktaandeel te realiseren: van 8,8 procent naar 9,1 procent. HP, Acer en Dell zagen het totaal aantal verkochte apparaten wel stijgen, maar moesten marktaandeel afstaan aan Apple.

iPad

De iPad wordt gezien als grote verantwoordelijke voor de groei van van de computerverkoop van Apple in het vierde kwartaal. De iPad en andere tablets zijn bovendien medeverantwoordelijk voor een stijging van 19,2 procent wat betreft computerverkoop in het algemeen.

Canalys dringt er bij computerfabrikanten op aan nieuwe ontwikkelingen op de markt te omarmen om zo niet achterop te raken. Analisten roepen al maanden dat tablets de markt gaan veroveren en desktops, laptops en netbooks in meer of mindere mate het veld moeten ruimen.