AMSTERDAM – Het besturingssysteem Android van Google wordt steeds populairder onder ontwikkelaars van applicaties. Zowel wat betreft apps voor smartphones als tablets loopt Android in op Apple.

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2200 ontwikkelaars door Appcelerator en onderzoeksbureau IDC.

In het onderzoek gaf 74 procent van de ontwikkelaars aan geïnteresseerd te zijn in het ontwikkelen van een applicatie voor Androidtablets. Dat is een stijging van 12 procentpunt. De iPad moet het doen met een stijging van drie procentpunt en blijft koploper met 87 procent interesse.

De grootste stijger is de PlayBook van Research In Motion (RIM), de producent van Blackberry. Inmiddels is 28 procent van de ontwikkelaars geïnteresseerd in dit platform, een stijging van 16 procentpunt.

Smartphones

Ook op het gebied van smartphones loopt Android in. 87 procent wil een app maken voor dat besturingssysteem, een stijging van 5 procentpunt. Het verschil met de iPhone van Apple wordt steeds kleiner; 92 procent van de ontwikkelaars richt zich op dat toestel.

Windows Phone 7 doet het beduidend minder, maar stijgt wel fors. Met een toegenomen interesse van 8 procentpunt komt het totaal uit op 36 procent. De stijging is volgens de ontwikkelaars vooral te danken aan het feit dat de lancering beter uitpakte dan verwacht.

Verder gaven de respondenten aan dat ze verwachten dit jaar drie keer zoveel applicaties te ontwikkelen voor in totaal vier verschillende apparaten.

15,1 miljard

De wereldwijde inkomsten uit applicatiewinkels als de App Store van Apple en Android Market van Google zullen dit jaar verdrievoudigen tot 15,1 miljard dollar. Dat blijkt uit onderzoek van Gartner.

Het onderzoeksbureau wijdt de groei vooral aan de opleving van Android Market. Gartner voorspelt bovendien dat de App Store nog marktleider blijft tot 2014.