Microsoft bracht in 2010 een nieuw besturingssysteem op de markt voor mobiele telefoons, Windows Phone 7. Studenten van de opleiding Human Technology aan de Haagse Hogeschool testten voor NU.nl de gebruiksvriendelijkheid. Hieronder hun ervaringen.

Het eerste menuscherm op de telefoon trekt meteen de aandacht. Het is een serie blokken ('tiles') die als het ware op elkaar zijn gestapeld. De blokjes laten actuele informatie zien over de applicatie die erbij hoort. Zo zie je updates van je sociale netwerken, afspraken, het weer, gemiste oproepen, en ongelezen berichten.

Microsoft legt zo de nadruk op het direct bereikbaar maken van de diensten die de gebruiker belangrijk vindt. Die kan het menu volledig aanpassen aan zijn behoeften en wensen.

Simpel

De navigatie door de telefoon is simpel gehouden. Door naar links en rechts te sliden beweeg je door alle pagina's van de applicaties, die op de telefoon 'hubs' heten. Dit is wezenlijk anders dan op andere telefoons, zoals de iPhone of toestellen met Android, maar het werkt heel fijn en voelt natuurlijk aan.

Een nadeel is wel dat je in het begin sneller de weg kwijt kunt raken en het overzicht verliest. We verwachten dat gebruikers daar na een gewenningsperiode geen last meer van hebben, zodat het een heel goede gebruikservaring kan opleveren.

De tiles en hubs geven de telefoon een onderscheidend karakter. We merkten dat we veel aan het zwiepen waren om door menu's te navigeren.

Bij het aanklikken van iconen en het zwiepen door submenu's ('hubs') heen 'zwiepen' wordt duidelijk Microsoft veel nadruk legt op het uiterlijk van het systeem. Het design is rijk aan kleur en het lijkt de bedoeling om de gebruiker te overdonderen met visuele effecten en geluidjes.

Overdreven

De tiles en hubs geven een vloeiend karakter aan het gebruik. Maar soms vonden we de visuele effecten overdreven. Na een tijd zal de eigenaar de telefoon gewoon willen gebruiken, en daarbij moet hij dan niet gehinderd worden door de visuele effecten.

Wij vonden de telefoon, een toestel van fabrikant HTC, zeer snel. Het systeem hapert nauwelijks en blijkbaar kan de telefoon alle acties zonder probleem uitvoeren.

We vonden het gebruik van Windows Phone 7 vooral erg leuk. Na kort intensief gebruik, hadden we het idee dat we met iets leuks bezig waren geweest.

Kinderziektes

Als je de telefoon iets langer gebruikt, komen echter wel de negatieve kanten van het systeem aan het licht. Om applicaties te installeren uit de Microsoft Marketplace is het nodig dat om een Windows Live ID in te stellen. Dat hele systeem is goed uitgedacht, maar toen we ons weer wilden afmelden, konden we niet vinden hoe we dit voor elkaar konden krijgen.

Dat is tekenend voor de vroege fase waarin het besturingssysteem zich momenteel bevindt. Zo ontbreken cruciale functies als multitasking, en copy-paste nog en merk je vaak dat er nog wat evolutie moet plaatsvinden. Oproepen staan bijvoorbeeld allemaal onder elkaar, terwijl die op andere systemen doorgaans worden gegroepeerd op gemaakte, ontvangen en gemiste oproepen.

Laatkomer

Windows Phone 7 is laat op de toch al drukke markt, maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn. Doordat Microsoft helemaal opnieuw begonnen is, heeft het een manier van navigeren ontwikkeld waar we erg over te spreken zijn. Alles wat je nodig hebt, heb je binnen enkele slides van je vinger gevonden, en soepele hints zorgen ervoor dat je altijd weet waar je naar toe kunt.

Alles loopt zeer vloeiend en we hebben nooit last gehad van hangende applicaties. Maar natuurlijk loopt het bedrijf achter op veel concurrenten, dus het is voor Microsoft zaak om zo snel mogelijk missende functies aan het besturingssysteem toe te voegen.

Met bijdragen van Ravi Plomp, Tim van den Noort, Sybren Beneder, Jutine Bruijs, Maureen Schoonheyt, Önder Turgut, Geshwin Grant, Laurens Ormskerk, Tom de Jong en Abdoellah Essaoui