AMSTELVEEN - Dit jaar zullen meer dan 2 miljoen smartphones zijn aangeschaft, waardoor Nederland aan het eind van het jaar 3,3 miljoen smartphonegebruikers telt.

Volgens GfK sluit meer dan de helft van de mensen daarbij inmiddels een abonnement af waarmee ze ook direct online kunnen.

Mensen zijn dit jaar massaal overgestapt op de smartphone, waardoor smartphones ook de lijst aanvoeren van grootste omzetmakers voor de decembermaand.

De draagbare mediaspeler heeft zich inmiddels ook de Nederlandse huishoudens ingewerkt. Dit jaar worden nog eens 1,5 miljoen van dit soort apparaten verkocht.

Tablets

E-readers en tablets, die pas een paar maanden te koop zijn in Nederland, staan nu al op de derde plaats van de hardlopers. Meer dan 350.000 Nederlanders hebben inmiddels een iPad of andere tabletcomputer of e-reader. ''Ze tellen daar gemiddeld 500 euro voor neer'', aldus GfK.

De al bijna ouderwetse laptop is nog altijd goed voor een vierde plek.

Lcd-tv's, die de top 5 afsluiten, krijgen dit jaar steun van nieuwe technieken via de televisie zoals 3D. Dat leidt tot een verkooprecord voor dit jaar van twee miljoen verkochte toestellen. De gemiddelde prijs van een lcd-tv is 580 euro.