BRUSSEL - De Europese Commissie heeft zes Aziatische producenten van lcd-schermen boetes opgelegd van in totaal 649 miljoen euro voor het maken van vermeende illegale prijsafspraken. Dat heeft de kartelwaakhond woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om LG Display, een Zuid-Koreaans bedrijf waarvan het elektronicaconcern Philips lange tijd grootaandeelhouder is geweest, Samsung Electronics, AU Optronics, Chimei InnoLux, Chunghwa Picture Tubes en HannStar Display.

Vorig jaar juli kondigde de Europese Commissie een onderzoek aan naar de producenten van schermen die onder meer worden gebruikt in televisies, computermonitoren en mobiele telefoons.

Philips verklaarde toen zich sterk te zullen verzetten tegen de beschuldigingen omdat het niet direct betrokken was.

LG Display

Philips zei in mei vorig jaar al bericht te hebben ontvangen van de Europese Commissie. In maart verkocht Philips zijn laatste aandelen in LG Display.

Dit bedrijf, in 1999 opgezet door Philips en LG, heeft twee jaar geleden schuld bekend in een Amerikaans onderzoek naar prijsafspraken bij lcd-schermen, samen met het Japanse Sharp en het Taiwanese Chunghwa Picture Tubes. Zij betaalden toen 585 miljoen dollar (445 miljoen euro) aan boetes.