AMSTERDAM – Microsoft weigert verkoopcijfers van Windows Phone 7-toestellen bekend te maken. Verschillende Amerikaanse media verwachten daarom dat de verkoop in de eerste twee maanden tegengevallen is.

Journalisten van onder andere The Wall Street Journal vroegen topmannen van Microsoft verschillende keren om verkoopcijfers van het in oktober gelanceerd systeem bekend te maken.

Microsoft reageerde nooit op welk verzoek dan ook en ontweek onlangs vragen op een conferentie in Parijs. Microsoft laat weten dat het nog te vroeg is om over verkoopcijfers te praten.

Ook Microsoft Nederland wil of kan geen andere verklaring geven over waarom de verkoopcijfers achtergehouden worden. "Verkoopcijfers worden altijd internationaal bekendgemaakt, daarom kunnen wij helaas niets toevoegen", aldus Microsoft tegenover NU.nl.

'Veel telefoons'

Opvallend is dat veel andere bedrijven na de eerste maand al cijfers bekendmaken en vaak na twee maanden weer. Het bedrijf achter Windows Phone 7 wil alleen kwijt dat het verwacht ‘veel telefoons’ te verkopen in 2011.

Windows Phone 7 is vooralsnog niet volledig beschikbaar in Nederland. Een aantal toestellen wordt wel verkocht, maar een Nederlandse versie van de applicatiewinkel is nog niet beschikbaar.

Marktaandeel

De website Digitimes.com deed onlangs nog onderzoek naar het marktaandeel van mobiele besturingssystemen en concludeerde dat Windows Phone in 2011 kan rekenen op een marktaandeel van 5,1 procent.

Dit zegt echter nog niets over het aantal verkochte telefoons. Uit hetzelfde onderzoek concludeerde Digitimes dat Android in 2011 marktleider zal zijn met 30 procent.